Två av tre apotek säljs ut

STOCKHOLM Nu är det klart att av landets 946 öppenvårdsapotek ska 446 säljas ut till stora och mellanstora köpare och 150 till småföretagare. Dagens statliga Apoteket får behålla 330 butiker.

Personalen som arbetar på de apotek som säljs ut ska erbjudas fortsatt anställning och butikerna ska hålla öppet under hela omstruktureringen.

Det framgår i en redovisning i tisdags av Apoteket Omstrukturering AB, (OAB), som leder utförsäljningen av apoteken. Redan i maj kommer utförsäljningen att börja och det finns “stort intresse“, både av svenska och utländska företag, enligt OAB.

– Intresset för att förvärva apotek är stort både bland stora och medelstora köpare och småföretagare. Många ser köpet av ett apotek som en spännande möjlighet att bli sin egen och att förverkliga egna idéer om hur ett apotek kan drivas”, skriver OAB:s vd Eva-Britt Gustafsson i ett pressmeddelande.

Till större ägare kommer apotek att säljas ut som grupper mellan 10 och uppåt 200 apotek. Företaget Kronans Droghandel är en av dem som avser köpa apotek. Även riskkapitalbolag har hört av sig, men även enskilda personer.

Borgerliga alliansregeringen har drivit på för att avreglera apoteksmarknaden för att öka öppethållande, service och få en konkurrens på marknaden, enligt en norsk förebild. Priserna kommer dock fortfarande styras av statliga subventioner.

Riksdagen tog beslutet 29 april om att börja omregleringen för att från 1 juli bryta monopolet. Politiska oppositionen är kritisk till utförsäljningen och har sagt att man avser bryta upp beslutet. Att backa från en utförsäljning kan dock bli svårt.

• Fotnot: Listan på de apotek som ska säljas ut (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser