Fler nyfödda med drogabstinens i Australien

PERTH Över tusen barn i Australien föds varje år med abstinenssymptom efter att modern missbrukat narkotika. Det är fyrtio gånger fler jämfört med 1980, visar en ny studie.

Studien, som publiceras i senaste upplagan av tidskriften Pediatrics, fann också att dessa barn har större risk att omhändertas av sociala myndigheter.

Undersökningen grundar sig på analyser av drygt 637 000 barn födda i västra Australien mellan 1980 och 2005. För varje år ökade genomsnittet nyfödda med abstinens med drygt 16 procent.

En av rapportens författare, professor Fiona Stanley från Perths Telethon Institute for Child Health Research, säger att man lyckats identifiera ett antal faktorer för att tidigt identifiera barn i riskzonen.

– Det är klart att om vi ska kunna minska antalet barn som lider av missbruk finns ett behov av att börja arbeta med modern innan dessa barn föds, säger professor Stanley i rapporten enligt Medical News Today.

Studien visar att majoriteten av mödrarna redan tidigare haft kontakt med sjukhus och myndigheter för sitt drogmissbruk. Det har funnits många möjligheter att ingripa för att undvika oplanerad graviditet och ge stöd med missbruksbehandling.

Professor Stanley menar att den dramatiska ökningen återspeglar det växande drogmissbruket i samhället.

– Vi har nu en situation där fyra spädbarn av tusen föds med abstinens, det är över tusen barn per år i Australien. Detta får allvarliga konsekvenser för barnet, familjen och för hela samhället och är en fråga som måste lösas därför att dessa barn har det väldigt svårt, säger professor Stanley.

Studien har möjliggjorts genom ett avtal med delstatsregeringen i västra Australien, där registret och informationen gjorts åtkomliga för forskarna.

Etiketter:

Annonser