Flesta kommuner struntar i Valborgsfylleriet

ALE/STOCKHOLM En majoritet av landets kommuner har problem med ungdomsfylleri i Valborgshelgen. Men bara en fjärdedel satsar på drogfria aktiviteter, enligt en kommunenkät. “Vi får tillbaka varenda krona“, säger till Drugnews drogsamordnare Thomas Berggren i Ale där en festival anordnas.

Av de 179 kommuner som besvarade enkäten från Ungdomens nykterhetsförbund så uppgav två av tre att de har problem med fylleri bland ungdomar.

Men ändå var det bara 44 kommuner som uppgav att de planerade drogfria arrangemang för ungdomar, 135 kommuner svarade att de inte skulle göra något.

Det är sämre siffror än en liknande enkät som UNF gjorde för två år sedan.
– Ekonomiska krisen kanske gör att vi ungdomar prioriteras bort. Men det är en snålhet som slår tillbaka, säger Robert Damberg, ungnykteristernas ordförande.

Valborg är tillsammans med skolavslutningar tillfällen då många unga gör sin alkoholdebut. På en enkät på Lunarstorm uppgav nära 80 procent av de unga att de skulle dricka alkohol vid Valborg och att det är lätt att få tag i alkohol.

• Kanske ungdomar ändå väljer bort alkoholfria tillställningar om de ändå bestämt sig för att dricka?
– Nej, ungdomar dricker främst för att de inte har något annat att göra. Och anordnas inga alternativ, så blir valet att antingen sitta hemma och ruttna med föräldrarna eller gå ut och supa med kompisar, säger Per Damberg som menar att kommuner måste ta ett större ansvar.

Men lilla kommunen Ale, kranskommun till Göteborg, gör tvärtom. Sedan polisen slog larm för några år sedan om ökade rusproblem bland tonåringar i kommunen, så har kommunen tänkt om.

– Unga, föräldrar och kommunen gick samman och med hjälp av sponsring av lokala butiker och företag bildade vi projektet “Vakna – tillsammans mot droger“. Ikväll kör vi festivalen för tredje året rad. Ifjol kom det 700 ungdomar, berättar en märkbart stolt drogsamordnaren Thomas Berggren.

I år anordnas “Festivalborgen“ med artisten Petter som dragplåster och han hoppas på minst lika många nyktra högstadie- och gymnasieungdomar. Trots det vackra vädret.

– Tidigare åkte man in till Göteborg och Liseberg och det kunde gå hur som helst. Nu involverar vi ungdomar och föräldrar i arbetet och är stolta över insatserna som lett till mindre drogproblem i kommunen, säger han.

Grannkommuner har valt att inte göra några ungdomsinriktade satsningar vid Valborg, de anser det blir för dyrt. Men Ale satsar 200 000 kronor, varav Vaknafonden står för hälften och kommunen den andra halvan samt personal. Vi får tillbaka varenda krona, anser samordnaren Thomas Berggren som hoppas på minst 700 nyktra ungdomar till Valborg.

• Stockholm eller Göteborg anordnar inga drogfria alternativ kring Valborg, enligt UNF:s enkät. I Skåne är det bara Ystad, Lomma och Lund som gör det (Malmö har inte besvarat frågan).

Visste du att…

– mer än var fjärde elev i årskurs 2 på gymnasiet har oskyddat sex pga. alkoholkonsumtion, ofta är det oönskat sex.

– tre av tio 16-19-åringar har köpt olaglig alkohol från utlandet.

– 70 procent av 17-åringarna tycker det är lätt eller mycket lätt att få tag i alkohol.

– nära hälften av alla våldsbrott begås av unga 15-25 år. I åtta fall av tio finns alkohol med.

– alkoholen kommer främst från syskon, äldre kompisar eller vuxna som vill vara “schyssta“.

– nästan alla som prövar narkotika första gången är berusade av alkohol.

Källa: Kampanjen ”Stoppa langningen – nakna sanningar om unga och alkohol” i Stockholms län, 2008.

Etiketter:

Annonser