Höjd skatt på öl och tobak i Storbritannien

LONDON Brittiska finansministern Alistair Darling tror landets ekonomi krymper 3,5 procent i år och annonserar i budgeten omedelbara höjningar av skatten på tobak och alkohol. Öl- och pubbranschen rasar mot beslutet.

Både tobaksskatten och skatterna på öl höjs med 2 procent vid onsdag midnatt enligt regeringens budget. Finansminister Alistair (Labour) beskriver det som det värsta ekonomiska läget på 60 år i landet, men han tror det vänder nästa år.

Finansministern har därmed skrivit under en dödsdom för “tusentals pubar och tiotusentals brittiska jobb“, menar brittiska öl- och pubförbundet, BBPA, i ett pressmeddelande .

Sedan förra budgetförslaget förra våren då också alkoholskatter justerades uppåt har mer än 2200 pubar stängts i Storbritannien och 20 000 arbetstillfällen försvunnit i branschen, enligt BBPA. Och ölförsäljningen totalt minskade 8,3 procent sista kvartalet ifjol.

Idag finns cirka 56 000 pubar kvar och en kampanj pågår för att frysa ölskatten med hänvisning till att stötta turism och lokala näringar.

Etiketter:

Annonser