FN: hiv-bomb i överfulla fängelser

WIEN Fångvården måste förbättras, straff ses över och antalet fångar minska. Det uppmanar chefen för FN:s narkotikakontrollorgan, UNODC, Antonio Maria Costa som pekar på att hiv sprids innanför murarna.

– HIV är mycket vanligt i överfulla fängelser över hela världen, detta orsakar en överhängande risk för allmänheten att smittas när de sjuka fångarna blir frigivna.

Det sade Antonio Maria Costa, chef för United Nations Office on Drugs and Crime, på en presskonferens i Wien om hiv i fängelser, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Omkring 30 miljoner människor varje år sitter i fängelse och hiv-spridning genom narkotikamissbruk är ett allvarligt problem.

Enligt Costa innebär frigivningen av stora antal HIV-smittade allvarliga folkhälso- och samhällskonsekvenser.
– Det är en hälsobomb med anledningen av smittan de bär med sig ut i samhället och det är en bomb därför att fängelser är universitet för kriminallitet. Där ger man dessutom fångarna möjligheter att skapa täta nätverk, sade Costa rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi ser nu framför oss en våg av kriminallitet som har blivit en säkerhetsrisk, det måste stoppas innan det sprider ännu mer rädsla, korruption, våld och fattigdom, sade han.

Costa är oroad över mängden undermåliga fängelser, överbeläggningen är särskilt stor i fängelser i Afrika och Centralamerika.

– Vi närmar oss faktiskt en humanitär katastrof. Det är fruktansvärda förhållanden. Jag var i Haiti och besökte ett fängelse som var byggt för 420 fångar, där satt 4000 människor fängslade, fortsatte Costa.

Costa vill nu starta en kampanj för att förbättra fängelser och införa en standard för skötsel och behandling av fångarna.
Han uppmanar FN:s medlemsländer att anamma initiativet och försöka hitta alternativ för fängelsestraff för vissa brott, för att minska överbeläggningarna.

Den 24 april kommer representanter från UNODC:s medlemsnationer träffas för en diskussion om straffreformer och hur man ska bära sig åt för att minska fängelsepopulationen.

Etiketter:

Annonser