Brittisk jakt på kemiska demoner

LONDON Att stävja nya droger och missbruk av dessa engagerar ständigt regeringar, myndigheter och poliser. Så även i Storbritannien, men regeringen där lyssnar illa på sina drogrådgivare.

I Storbritannien samråder regeringen med sina drogrådgivare om skador som orsakas av cannabis och ecstasy. Men struntar sedan i de bevis som tagits fram om drogernas farlighet.
Samtidigt marknadsför brittiskt-baserade webbsidor kemikalier som aldrig tidigare använts som läkemedel. Allt för att utnyttja naiva ungdomar och för att tjäna pengar.

Ideligen dyker nya droger upp, de flesta på internet. Myndigheterna hinner inte med eftersom samma drog ideligen dyker upp men med små molekylära förändringar. En tid är de fullt legala att handla med och/eller missbruka. Sedan blir de klassade, men först efter att unga människor avlidit eller skadats för livet.

Men toxikologen doktor John Ramsey, chef för TicTac Communications drogdatabas, vid St. George’s Medical School i London varnar i en debattartikel i BBC myndigheterna som kämpar med problemet växtbaserade droger (Herbal highs).

Han anser att lösningen inte är att förbjuda just dem, de borde aldrig ens ha fått produceras.

Dr Ramsey menar att myndigheterna håller på att fastna i en rävsax när de hela tiden måste jaga nya varianter av bland annat Piperazine (BZP). Han liknar det vid att jaga de “kemiska demonerna“. För att komma ur fällan måste Piperazinet narkotikaklassas, därmed följer alla olika derivat baserade på BZP med under samma klassificering.

I artikeln beskriver Dr Ramsey hur det egentligen ganska harmlösa avmaskningsmedlet BZP har blivit “big business“ och numera ingår i en mängd olika “örtdroger“. Olika kemiska strukturer – derivat – baserade på BZP ger en mängd olika nya droger. I vissa fall mycket giftiga.

Den europeiska myndigheten med ansvar för att narkotikaklassa olika droger rekommenderade att BZP skulle klassas som narkotika senast mars 2009. Men flera länder har ännu inte gjort detta. Under tiden kommer olika varianter av BZP ut på marknaden och förgiftar inte ont anande ungdomar.

Som en konsekvens av att BZP inte narkotikaklassats har nu MPTP, ännu ett nytt BZP-derivat, kommit ut på marknaden. MPTP orsakar oåterkalleliga symtom liknande Parkinsons sjukdom vid inandning och vid hudkontakt. Det har identifierats som en produkt liknande syntetiskt heroin och är mycket giftigt.

• Fotnot: TicTac – en brittisk databas för att visuellt kunna identifiera droger, hittills omfattande 65 000 bilder och detaljerad data om över 24 000 läkemedel, illegala droger och “look-a-likes“.

Etiketter:

Annonser