Droger krävde två unga liv

GÄLLIVARE Den ökända nätdrogen DXM kan ligga bakom två dödsfall i Gällivare i helgen. Inom loppet av ett dygn avled två ungdomar, en 19-årig flicka och en 21-årig pojke, i Gällivare. Och en 24-årig man vårdas i respirator på ortens sjukhus.

Polisen är förtegen om dödsfallen, men uppger nu att de två dödsfallen sannolikt hade med droger att göra. Rättsmedicinsk obduktion ska göras för att få klarhet, enligt Norrbottenspolisen .

Den unga mannen hittades i fredags kväll och den unga kvinnan hittades död i sin pojkväns hem i lördags förmiddag. De avlidna umgicks i samma kretsar. Enligt flickans moder så misstänks nätdrogen DXM – som det finns gott om i området – orsakat dödsfallen.

Sedan specialiserad narkotikaspaning drogs in i Gällivare så följs inte tips upp längre, uppger en tidigare narkotikapolis till Aftonbladet .

Den 24-årige man som fördes till Gällivare lasarett medvetslös vårdas på intensiven, tillståndet uppges vara allvarligt, men stabilt.

• DXM (Dextrometrofan) – ett morfinliknande preparat – användes tidigare i hostmedicin, men avregistrerades som läkemedel 2000. Det säljs dock som tablett via illegala nätsajter och narkotikaklassades ifjol. Bland annat efter en namninsamling och ungdomars uppvaktning av folkhälsoministern. Detta efter flera uppmärksammade dödsfall till följd av nätdrogen, bland annat en 17-årig pojke som avled i Åkersberga förra våren.

Etiketter:

Annonser