Receptfri medicin snart i vanliga butiker

STOCKHOLM Receptfria läkemedel som värktabletter och nässprejer ska gå att köpa i vanliga livsmedelsbutiker från november. Det beslutet avser regeringen fatta på torsdag och därmed bryts apotekets monopol för receptfria läkemedel.

– Det vi beslutar är att de medel som idag hos apoteksombuden ska det också gå att köpa i butiker som ICA eller Konsum. Det här kommer att innebära en dramatisk ökning av tillgängligheten och en förbättring för oss som medborgare, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TV4-Nyheterna.

Han menar att detta blir slutet för Apotekets monopol.
Redan är det klart att från juni blir det möjligt för andra än Apoteket att driva apotek i landet. Därefter vill regeringen att en rad receptfria produkter som idag apoteksombud i glesbygden får sälja från november även ska kunna handlas på mataffärer såsom Konsum och Ica.

Rent formellt är det dock Läkemedelsverket som avgör vilka mediciner som är mest lämpliga att säljas i andra butiker.

Listor finns idag länsvis för vilka mediciner som apoteksombuden får sälja. De kan variera mellan länen, men värk- och febernedsättande tabletter, slemlösande och allergimediciner finns på alla listor, enligt Nyheterna.

Etiketter:

Annonser