Danmark diskuterar legalisera hasch

KÖPENHAMN De våldsamma bråken mellan kriminella gäng i Danmark gäller ofta kontroll över haschhandeln. Nu höjs röster om att avkriminalisera cannabis och sälja det på apotek för att få bort våldet på gatorna.

– Vi har en politik som inte fungerar. Att sälja hasch kontrollerat på apotek är ett alternativ vi måste överväga, säger Thor Gronlykke, socialdemokratisk politiker i Köpenhamns borgarrepresentation och läkare till yrket, till SR P1.

Sedan narkotikahandeln stängde på Pusher Street i fristaden Christiania så har haschhandeln flyttat till gator, torg och skolgårdar i Köpenhamn. Och i våldsamma uppgörelser slåss kriminella mc-gäng och invandrarligor om narkotikamarknaden. Senaste halvåret har det varit över 60 sammandrabbningar i danska huvudstaden.

Flera har dödats och oskyldiga invånare hamnar ibland i skottlinjen. Nu har invånarna fått nog av bråken, vara rädda och behöva bära skottvästar. 14 mars gick ett begravningståg med omkring 3000 deltagare genom stadsdelen Nörrebro, i täten bars en kista med en 25-årig man som kommit i vägen för gängbråken.

Men istället för att kräva bättre polisbevakning (polisen hade ifjol identifierat 950 brottsaktiva i 80-talet ligor), så diskuteras nu alltså att försöka förebygga bråken genom att avkriminalisera cannabis.

Några politiker föreslår att haschcaféer öppnas enligt holländskt mönster. Andra att drogen flyttas in på apotek för att kontrollera att ungdomar och psykiskt sjuka inte kommer åt den.

Danska läkarförbundet avfärdar förslag om avkriminalisering, men det berör inte s-politikern Thor Gronlykke.
– Dom är inte valda såsom vi är att reda upp situationen, säger han till Sveriges Radio.
Men han håller med om att cannabis har hälsorisker, därför menar han att ålderskontroll och receptkrav behövs för att få hämta ut drogen på apotek.

Köpenhamns kommun har redan beslutat utreda frågan om en avkriminalisering och saken har även väckts i danska riksdagen, folketinget. Samtidigt har SF föreslagit minimistraff på ett års fängelse för att bära skjutvapen.

Flera varnar för att en avkriminalisering av cannabis i Danmark skulle leda till att kriminella gängen mer skulle flytta narkotikahandeln till Skåne. Svenska tullen gillar inte förslaget om dansk legalisering, likaså förre narkotikasamordnaren Björn Fries.
– Lite absurt, som att gå till doktorn och ansöka om att bli missbrukare. Vi kan inte laborera med unga människors framtid så här. Istället bör man stimulera nordiskt och globalt samarbete om brottsbekämpning och förebygga rekrytering till ligorna och att unga hamnar i missbruk, säger Björn Fries till SR och påminner om att det i Sverige redan finns över 120 ligor som sysslar med cannabishandel, enligt en studie.

• Dansk resignation inför narkotikaproblem har även märkts genom att man beslutat behandla grava beroende med heroin och det diskuteras att öppna sprutrum (fixrum) där missbrukare kan inta droger. Svenska folkhälsoministern Maria Larsson (KD) har varnat för den danska vägen i narkotikapolitiken.

Etiketter:

Annonser