Begränsade krogtider minskar alkovåldet

Krogarna ska inte få servera alkohol efter klockan 03. Det föreslår den nyligen framlagda alkohollagsutredningen. IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson välkomnar förslaget och ser det som ett steg på vägen mot minskat alkoholrelaterat våld.

Alkohollagsutredningen har slutligen lämnat ifrån sig sitt förslag till regeringen. Utredningen innehåller många bra förslag och några sämre. Ett av de bättre förslagen är att krogar ska få begränsa sin alkoholservering till senast klockan 03.00. Idag har de möjlighet att servera alkohol ända till klockan 05.00. Något som tillämpas i de tre storstäderna där majoriteten av tillstånden finns i Göteborg.

Varför vill vi se en begränsning av serveringstiderna? Främst därför att sena öppettider är förknippade med gatuvåld. Att alkohol och våld går hand i hand är något som de flesta håller med om.

Vid åtta av tio våldsbrott är förövaren berusad. Trots att vi i Sverige endast dricker tio procent av vår alkohol på restauranger och krogar så står den tiondelen för mycket av våldet. Det våldet sker framförallt på gator i krogtäta områden där öppettiderna är sent in på natten. När man prickar in anmälda misshandelsfall på en karta framträder snart ett mönster såväl geografiskt som tidsmässigt.

Det här vet polisen. Ifjol skrev åtta närpolischefer i Stockholm City en debattartikel i Svenska Dagbladet där de föreslog stockholmspolitikerna att sätta en senaste stängningstid till just klockan 03.00. Polisens syfte var att minska mänskligt lidande och sjukvårdskostnader.

Tyvärr hände ingenting hos ansvariga politiker. En fråga ställd till fyra citypoliser i Stockholm gjord av Vårt Kungsholmen nyligen visade att poliserna själva anser att de ägnar 50 till 75 procent av sin tid åt alkoholrelaterad brottslighet. Resurser som skulle kunna ha använts till mer angelägna uppgifter för att skapa trygghet i förorterna.

Vi i IOGT-NTO frågade även landets samtliga länspolismästare om de ansåg att ytterligare begränsningar av öppettiderna på krogen skulle minska våldet. Sju av tio svarade ja på den frågan.

Det är säkert så att en del av de krogar som idag har alkoholservering till och med klockan 05.00 egentligen inte tycker att det är mödan värt. De vågar dock inte säga nej till sitt tillstånd av konkurrensskäl. Så spelar näringsintressena en större roll än folkhälsointressena.

Öppettiderna har betydelse för alkovåldet. Dessutom kan vi konstatera att sambandet en generös tillståndsgivning och långa öppettider aldrig kan minska drickandet. Tvärtom skulle än fler serveringsställen för alkohol, framförallt nattöppna sådana, ge samhället än fler problem.

Det här betyder inte att vi inte tycker folk ska gå ut på krogen. Men vi tycker det ska vara kul att gå ut. Man ska inte känna sig otrygg.

Problemet idag är att de krogar som missköter sin ordning nästan aldrig blir av med sitt tillstånd. Det är svårt att leda brotten i bevis.

Att begränsa serveringstiderna är ett förslag som är rättvist för alla och enkelt att tillämpa. Det leder dessutom till minskat alkovåld. Därför är det ett bra förslag.

• Artikeln publiceras även i ETC.

Etiketter:

Annonser