“Elektroniska“ cigaretter oroar

LONDON Nu varnar de brittiska handelsmyndigheterna för den oreglerade försäljningen av “e-cigaretter“. Utan åldersgräns på produkten kan barn få i sig höga doser nikotin.

Den rådgivande organisationen för regleringar av hälsofarliga produkter, Lacors, uppmanar ansvariga ministrar att införa begränsningar på grund av att nikotinet i cigaretterna kan orsaka skador. Man påpekar att barn som köper produkterna utsätts för höga doser av drogen.

Nu vill de att en åldersgräns på 18 år ska införas och att cigaretterna förses med varningsetiketter. Det varnas också för mycket små barn kan råka svälja “cigaretterna“, vilket skulle kunna visa sig bli mycket farligt.

Myndigheterna som testat cigaretterna varnar för att nikotinkoncentrationen är mycket hög och att de borde märkas “ytterst giftigt“. I Australien är de redan förbjudna, rapporterar brittiska BBC.

De elektroniska cigaretterna ser ut som riktiga cigaretter, men de är gjorda av rostfritt stål och drivs av batterier. De innehåller en liten behållare med flytande nikotin. När nikotinet värms förångas det och rökaren andas in ångorna.

Cigaretterna börjar bli mycket populära i Storbritannien. I höstas rapporterade individuella återförsäljare om tusentals sålda startpaket á 40 pund varje månad.
Återförsäljarna hävdar att e-cigaretterna är ofarliga, men nu erkänner Jason Cropper, vd för the Electronic Cigarette Company, att inga tester på människor har gjorts.

Etiketter:

Annonser