447 fast i rekordstor knarkrazzia

ESKILSTUNA/STOCKHOLM Polisen har slagit till mot 447 personer som köpt det narkotikaklassade medlet Tramadol på nätet av en man i Eskilstuna som nyligen dömdes till tio års fängelse för grova narkotikabrott.

Majoriteten av köparna är personer som inte är kända för polisen sedan tidigare och många av dessa är troligtvis förstagångsköpare. Med det här tillslaget vill polisen visa vad effekten kan bli när man köper narkotika.

Beställarna är från hela landet och är födda på 1980- och 1990-talen. Den yngsta kunden som nu misstänks för narkotikabrott är 16 år.

De 447 köparna som nu ska delges misstanke om narkotikabrott av olika slag fördelade per län: Blekinge 1 ärende, Dalarna 23, Gotland 3, Gävleborg 15, Halland 8, Jämtland 2, Jönköping 10, Kalmar 11, Kronoberg 8, Norrbotten 39, Skåne 35, Stockholm 79, Uppsala 11, Värmland 32, Västerbotten 36, Västernorrland 22, Västmanland 12, Västra Götaland 76, Örebro 10 och i Östergötland 14 ärenden.

Razzian leddes av polisen i Södermanland, men utfördes på en rad ställen. Bland annat i huvudstadsområdet.
– Det har varit odramatiskt, ingen har frihetsberövats utan vi har gjort förhören på plats. I några fall har vi kunnat konstatera ny brottslighet i form av små beslag och några har varit narkotikapåverkade, säger till Drugnews kriminalkommissarie Torgny Söderberg, chef för polisens ungdomssektion i Stockholm och samordnare vid operationen där.

Det hela rullades upp sedan Rikskriminalen sommaren 2008 upptäckte att Tramadol såldes via en hemsida på nätet som hörde hemma i Sverige. Det ledde till att polisen i Södermanland kunde gripa två män. Huvudmannen, en frisör från Eskilstuna, ska ha tjänat ungefär 1,3 miljoner kronor innan han åkte fast. I tingsrätten dömdes han till 10 års fängelse.

I samband med att de som misstänks ha köpt medlet ska föras kommer de att få svara på en enkät från Folkhälsoinstitutet om ungdomars drogvanor på Internet.

• Fotnot: Tramadol är en opiat som används som smärtstillande. Det har tidigare varit ett läkemedel som såldes fritt på nätet innan det narkotikaklassades den 1 december 2007.

Etiketter:

Annonser