Beslag av metamfetamin ökar

STOCKHOLM Nu märker tull och polis ett allt större missbruk av metamfetamin. De två första månaderna i år har tullen beslagtagit över 80 kilo av drogen.

Metamfetamin smugglas främst med färjetrafiken från Estland och Litauen. Två av beslagen i år bestod av drygt 61 kilo metamfetamin.
I USA är drogen redan en av de mest vanliga illegala och den blir allt vanligare inom Europa.

– Det här är tyvärr ett preparat som har fått fotfäste i Sverige, säger Lars Hansson, narkotikaspecialist på Tullverket till tidningen Metro.

Ifjol tog svenska tullen 55 kilo amfetamin, åren dessförinnan 35 kg, respektive 18 kilo.

Enligt Rättsmedicinalverket hade 1 483 personer misstänkta för ringa narkotikabrott 2007 tagit metamfetamin. Det rekordet slogs under de första fem månaderna 2008, då hade 1 635 personer testats positiva på metamfetamin.

Det är främst de traditionella amfetaminmissbrukarna som börjat med metamfetamin, eftersom det är betydligt starkare och ger ett kraftigare rus. Men nu har också grupper av ungdomar i 15- till 18-årsåldern, som inte tidigare missbrukat, upptäckt drogen, enligt Lars Hansson som gjort en rundringning till flera av landets länspolismyndigheter.

Enligt kriminalinspektör Jan Westling, ansvarig för narkotikainformation vid länskriminalpolisen i Stockholm, är missbruket av drogen mycket vanligare än många tror.

Drogen är spridd i flera samhällskikt och kan intas på en rad olika sätt. Jan Westling menar att de inom dessa nya grupper av framtida narkomaner inte ser sig själva som narkomaner, för de tycker att de sköter det på ett prydligt sätt.

• Metamfetamin (C10H15N) är ett narkotikaklassat centralstimulerande medel och betydligt starkare och mer beroendeframkallande än vanligt amfetamin. Amfetamin framställdes i Tyskland 1887. Metamfetamin togs fram första gången i Japan 1893, och i kristalliserad form (Ice) 1919. Metamfetamin har i vågor spridits i bl a Japan, Thailand och USA och nu allt mer i Europa. Framställningsprocessen är riskabel och kan leda till att explosioner i laboriatorier och omgivningar.

Etiketter:

Annonser