Ökade alkoholproblem bland gamla britter

LONDON Nu märks ökade alkoholproblem även bland Storbritanniens pensionärer. Gruppen äldre som fått sjukhusvård för alkoholrelaterade sjukdomar har ökat nära 70 procent på fyra år, enligt en ny rapport.

I rapporten som tagits fram av brittiska National Health Service (NHS) avslöjas att brittiska pensionärers alkoholvanor har förvärrats. I rapporten som jämför åren 2002-03 med 2006-07 har sjukhusvård för alkoholrelaterade sjukdomar ökat från 197 000 till drygt 323 000.

Av 800 000 pensionärer som vårdades på sjukhus under den senare mätperioden står sjukdomar och skador orsakade av alkohol för över 40 procent, rapporterar BBC.

Pensionärsgruppen har glömts bort då uppmärksamheten kring befolkningens alkoholvanor fokuserats främst på ungdomar och unga vuxna. Det är mot dem behandling och samhällets övriga hjälpresurser riktas.

Hälso- och nykterhetsorganisationer har länge varnat för att pensionärernas “osynliga“ supande innebär en stor folkhälsorisk. Billig och lättåtkomlig alkohol är en bidragande orsak till allt fler människor dricker mer.

– Detta gäller naturligtvis också pensionärerna, men deras missbruk uppmärksammas knappast. En ytterligare riskfaktor är att pensionärer oftast ordineras receptbelagda mediciner som är farliga att ta i samband med alkohol, säger alkoholforskaren Martin Plant, professor vid University of the West of England.

Det var Liberal Demokratiska parlamentsledamoten Tom Brake som uppmärksammade rapporten och som utpekar regeringen för att inte brytt sig.
– Siffrorna är djupt oroande och nu måste de ansvariga ministrarna vidta åtgärder för att komma tillrätta med detta inte tidigare uppmärksammade folkhälsoproblem, säger Tom Brake till BBC.

En talesman från det brittiska socialdepartementet meddelade att den höga och ökande nivån på alkoholrelaterad sjukhusvård för äldre är oacceptabla och att det nu är en prioriterad fråga för regeringen.

• Labour-regeringen höjde ifjol skatten på alkohol uppåt 17 procent i ett par steg. Dessutom har man avviserat ytterligare höjning med två procent utöver inflationen varje år kommande fyra år. Något som brittiska alkolholindustrin kritiserar och i en ny rapport hävdar hotar 75 000 arbetstillfällen.

Etiketter:

Annonser