Nattkrogar kan tvingas stänga

STOCKHOLM Nattkrogar får inte servera alkohol efter klockan tre. Ingen framtida gårdsförsäljning av lokala drycker. Det är ett par förslag som alkoholutredningen väntas lägga på onsdag, erfar Drugnews.

Regeringens särskilda utredare Anita Werner presenterar då en omfattande översyn av alkohollagen som pågått sedan hösten 2007. Ett delbetänkande om EU-rättsliga frågor har tidigare lagts, men nu ska hela utredningen lämnas.

Några väntade förslag är att krogar i framtiden inte ska få servera alkohol efter tre på natten, vilket bland annat polisen önskat för att minska bråken kring uteställen. Idag finns i framförallt storstäderna ställen som får servera ända till fem på morgonen.

Men antalet serveringar av alkohol kan totalt ytterligare komma att öka om suchibarer och andra ställen med kalla rätter och nya typer av köksutrustning får alkoholrättigheter. Förslag om anpassning av alkohollagen för dessa ställen är att vänta.

Däremot kommer troligen s.k. gårdsförsäljning av lokalnära alkoholprodukter, såsom exempelvis vin, inte att bli tillåten framöver heller. Detta skulle i förlängningen kunna urgröpa Systembolagets detaljhandelsmonopol och även EU kunde ha invändningar mot att favorisera inhemska drycker.

Hela alkoholutredningen överlämnas till folkhälsominister Maria Larsson på onsdag före lunch.

Etiketter:

Annonser