Uppgiven norsk narkotikadebatt

OSLO Utvecklingen har gått från krig mot opium till att erkänna att detta måste vi leva med. Det sade norske hälsoministern Bjarne Håkon Hansen – som väckt frågan om heroinförskrivning – på en narkotikakonferens i torsdags.

Vid mötet i Oslo som hälsodepartementet ordnade presenterade Hanssen (Arbeiderpartiet) en lägesrapport om norsk narkotikapolitik i ett internationellt perspektiv. Men där slås samtidigt fast att det överordnade målet måste vara att minska de negativa konsekvenserna för enskilda personer och samhället.

Norge har stora drogproblem. Oslo kallades för några år sedan för Heroinets huvudstad i Europa och överdoser är vanligt. Uppgivenhet har alltmer präglat myndigheternas åtgärder med insatser som sprututdelning, inrättande av sprutrum där narkomaner får hjälp att missbruka.
Men missbrukarna fortsätter flytta runt, på gatorna kring järnvägsstationen i Oslo sker försäljning och missbruk öppet.

Nyligen uppmanade Bjarne Håkon Hansen till diskussion om att starta heroinutdelning för de mest utsatta missbrukarna. Något Danmark redan beslutat pröva, heroinförsöken inleddes i januari.

I anförandet försökte Hanssen undvika att upprepa sitt heroinförslag, för vilket han fått kritik även i regeringen. Men han reflekterade utifrån ett besök han nyligen gjort till Schweiz. Han var imponerad över landets liberala narkotikapolitik att “missbrukare inte ska jagas från ställe till ställe“, utan erbjudas hjälp. Bland annat heroinassisterad behandling.

– Heroininjektioner sker i sprutrum och det är nolltolerans mot injektioner utanför dessa. Sprutrummen används till att rekrytera folk till behandling, sade Hanssen om exemplet Schweiz.

Konferensen i torsdags i Oslo hade rubriken “Från opiumkrig till heroinförskrivning“ apropå att det är 100 år sedan första narkotikakonventionen antogs i Shanghai. Men anknöt även till kommande FN-möte i Wien i mars om hur global kontroll och narkotikapolitik framöver ska föras.

Hanssen underströk att det är viktigt att Norge talar med en röst i dessa internationella fora. Han föreslår en medelväg mellan de som ropar på mer kontroll och de som bara framhåller harm reduction som ett mål i sig självt.

Men ministern utesluter inte fler skademinskande åtgärder i Norge. Han efterlyser mer samarbete mellan polisen, socialtjänsten och hälsovården. Och frågar sig om dagens åtgärder för skademinskning är tillräckligt bra.
– Behöver vi flera sådana åtgärder? Jag menar bestämt att vi behöver en debatt. Vi kan inte fortsätta som vi gör nu!, sade Hanssen.

På konferensen talades även om vikten att bistå Afghanistan och andra fattiga länder där narkotikaproduktion sker. En inbjuden holländare beskrev heroinassisterad behandling i Utrecht som framgångsrik. Det framgick även att heroinförskrivning är sju, åtta gånger dyrare än att erbjuda metadon.

Förre svenska narkotikasamordnaren Björn Fries medverkade också på konferensen och ansåg att det vore att ge upp att börja förskriva heroin.
Även Per Johansson från Riksförbundet narkotikafritt samhälle närvarade på mötet i Oslo.

– Den norska narkotikadebatten verkar uppgiven, lite förvirrad och saknar djupare analys just nu. Det talas mer om att stoppa opiumodlingen i Afghanistan, utan att våga ta tag i efterfrågan på hemmaplan. Det vore sorgligt om ministern driver igenom heroinförskrivning, säger Per Johansson till Drugnews.

• Inga heroinförsök i Sverige. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) upprepade häromdagen sitt nej till att Sverige skulle pröva legalförskrivning av heroin.
– Heroin är ju en mycket tung drog och de program som har genomförts, exempelvis i Danmark, ser jag med oro och allvar på. Jag följer naturligtvis utvecklingen i grannländerna och även inom FN, men att använda sig av den här typen av program är inget som är aktuellt i Sverige, sade hon till nyhetsbloggen Reageramera.

• Fotnot: Norska regeringens “Posisjonsnotat – Norsk narkotikapolitik i internationella fora“ (pdf-fil, 28 sidor).

Etiketter:

Annonser