Seattles polischef Obamas nya drogtsar?

SEATTLE Mycket tyder nu på att Gil Kerlikowske, polischef i Seattle, kan bli USA:s nya drogtsar och ansvarig för över landets narkotikapolitik. Han är president Barack Obamas kandidat, men måste godkännas av senaten.

Mediauppgifterna är samstämmiga och Obamas administration bekräftar nu att den 59-årige polischefen ska nomineras som Vita husets chef för narkotikafrågor, Office of National Drug Control Policy.

R. Gil Kerlikowske har tidigare arbetat som narkotikaspanare, internutredare och gisslanförhandlare. Och har varit polischef på flera orter, bland annat i Florida, i Buffalo (där han införde slumpvisa drogtester bland personalen) innan han kom till Seattle på västkusten vid millenieskiftet. Där fick han ner brottsligheten till lägsta nivån på 40 år, men har även kritiserats för att vara mjuk mot bristande poliser. Han arbetade även på justitiedepartementet under Bill Clintons presidenttid, enligt Institute for Behavior and Health.

DuPont som idag arbetar med drogprevention och behandling anser att Kerlikowskes bakgrund som innovativ brottsbekämpare kan bli en sådan länk. För att med nya program lyckas minska både missbruk, brottslighet och fängelsedomar.

– Att uppnå dessa mål är chief Kerlikowskes största utmaning – och hans största chans, säger DuPont till Drugnews.
Han understryker dock att Kerlikowske ännu inte utsetts till drogtsar, och måste godkännas av senaten. Och det kan dröja innan han träder i tjänst. Föregångaren John Walters började inte jobbet förrän ett år efter presidentvalet som förde George W Bush till makten. För närvarande är Ed Jurith tillförordnad på posten.

Etiketter:

Annonser