Nätdrogen Spice förbjuds i Tyskland

BERLIN/STOCKHOLM Tyskland har förbjudit all hantering med den cannabisliknande nätdrogen Spice då den bedöms vara hälsofarlig. Beslag har även gjorts i Sverige, analyser pågår men drogen som sprids bland unga har ännu inte stoppats.

– Innehåll liksom skadeverkningar är ej ännu klarlagda och det är därför svårt att begära att den ska klassas. Vi släpper för närvarande igenom de många postförsändelser med Spice som beställts via internet, säger drogexperten Lars Hansson vid tullverket till Drugnews.

Spice är samlingsnamn (Spice Gold, Spice Diamond, Artice Synergy etc) för flera preparat i pulverform från växter och örter i påsar som säljs via nätsajter i missbrukssyfte. Det har i analyser förutom växtdelar även i några beslag hittats spår av syntetiska cannabinoider fyra gånger potentare än rusämnet THC i hasch/marijuana.

Nya tyska laboratoriefynd har följts av ett skyndsamt beslut av tyska regeringen att sätta upp cannabinoiderna CP-47,497 och JWH018 på narkotikaförteckningen. Därigenom är tillverkning, marknadsföring och användning av Spice med detta innehåll från i torsdags förbjudet i Tyskland i ett år i avvaktan på mer permanent reglering.

– Spice är inte harmlöst och behöver snabbt dras bort från spridning, säger till nyhetsbyrån DPA landets hälsominister Ulla Schmidt.
Tidigare har även Österrike, Schweiz och Storbritannien infört tillfälliga försäljningsförbud av Spice.

Tester har visat att rökning av preparatet kan orsaka hallucinationer och ge oönskade sidoeffekter som panik och illamående. Det har även spårats tungmetaller i preparatet vilket kan vara riskfyllt då det är ofta röks.

Svenska Giftinformationscentralen har sedan 2007 fått frågor om Spice.
– Ifjol hade vi 43 fall där personer mådde dåligt efter att ha tagit Spice, ofta är det vårdpersonal som hör av sig, berättar Karin Rafstedt, apotekare på Giftinformationscentralen.
Det handlade mest om hjärtklappning, höjt blodtryck, illamående, kräkningar och darrningar.

Statens kriminaltekniska laboratorium håller på att analysera innehållet i polisbeslag av Spice som gjorts. Hittills har man tittat på ett 30-tal beslag.

– Vi har funnit in en oidentifierad substans som påminner om en cannabinoid. Den tyska upptäckten kan hjälpa oss på spåren för att snabbare få fram resultatet, säger Anna Hennings Stenfeldt, chef på droganalysenheten, till Drugnews.

Även Folkhälsoinstitutet har nätdrogen Spice under bevakning. Och EU:s narkotikaobservatorium i Lissabon har i dagarna sänt ut förfrågan om medlemsländernas erfarenhet av preparatet.

– Det finns ännu inte entydigt stöd dess farmakologiska rusverkan, det kan även röra sig om placeboeffekter. Däremot spetsas uppenbarligen vissa märken med olika substanser, säger Anders Persson på Folkhälsoinstitutet.

Utifall en syntetisk cannabinoid kan urskiljas i de svenska beslagen är det troligt att tillverkarna förändrar några molekyler varvid kontroll återigen försvåras.

Ett alternativ till att försöka få Spice klassat som narkotika eller hälsofarlig vara är att få det rankat som medicinalprodukt utifrån växtdelarnas effekter. Det är något Folkhälsoinstitutet diskuterar med Läkemedelsverket.

Etiketter:

Annonser