Polisfack kritiskt till väktarblåsning

STOCKHOLM Polisförbundet säger nej till förslaget att låta väktare genomföra alkoholkontroller i svenska hamnar. En majoritet av remissinstanserna är dock positiva till förslaget.

Regeringens utredare Nils-Olof Berggren presenterade i september ett förslag om att polisen ska kunna förordna en väktare eller en ordningsvakt att ta alkoholutandningsprov. Detta ska dock bara gälla i hamnar och väktaren ska stå under ledning av en polis som ska finnas omedelbart tillgänglig på kontrollplatsen.

Väktaren eller ordningsvakten ska inte heller få använd våld eller få rätt till några andra särskilda befogenheter för att genomför nykterhetskontrollerna. Innan de kan förordnas ska de också genomgå en särskild utbildning.

Bakgrunden till förslaget är att den verksamhet som bedrevs i Ystad hamn, där väktare kontrollerade nykterheten hos de som körde av färjan i hamnen, stoppades av Länsstyrelsen i Skåne. Enligt länsstyrelsen är alkoholutandningsprov en myndighetsuppgift förbehållen polisen. Även Rikspolisstyrelsen var kritisk till verksamheten. Regeringen beslutade då att ta fram ett förslag som skulle möjliggör att verksamhet som den i Ystad skulle kunna fortsätta.

Polisförbundet är dock kritisk till förslaget. Enligt tidningen Riksdag & Departement är polisfacket helt emot att utredningens förslag genomförs. Utredningen visar på bristfällig kunskap om ”polisiär yrkesutövning”, enligt Polisförbundet. Polisfacket anser också att förslaget innebär att samhället tappar kontrollen över myndighetsutövningen och att det ger privata intressen rätt att göra intrång i den personliga integriteten. Polisförbundet vill istället stärka polisens verksamhet i hamnarna.

En majoritet av remissinstanserna, inklusive Rikspolisstyrelsen, är positiva till förslaget, skriver Riksdag & Departement.

Fotnot: Läs hela utedningen här (pdf): Alkoholutandningsprov i svenska hamnar

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser