Fd kriminella kan få arbeta med unga

LONDON Myndigheten för barns säkerhet Independent Safeguarding Authority, (ISA) i Storbritannien vill underlätta för tidigare kriminella att arbeta med barn och ungdomar.

Denna månad kommer ISA besluta om vilka kvalifikationer människor som ska arbeta inom barn och ungdomsvård ska ha. Lämpligheten för detta arbete kommer ISA också att bedöma.

Enligt Donald Findlater, medlem av ISA:s styrelse, är det mycket sannolikt att fler före detta kriminella personer kommer att bedömas som lämpliga och kommer därmed att få en chans att arbeta inom denna sektor.

– Det är mycket positivt att det för första gången blir en myndighet som kommer att bedöma människors lämplighet att arbeta med barn. Nu överser man med att personen tidigare har varit straffad, säger Donald Findlater.

Han säger vidare att sexualbrottslingar inte kommer att kunna komma ifråga, men före detta drogmissbrukare och våldsbrottslingar kan vara väl lämpade att hjälpa ungdomar.

Det slutliga avgörandet kommer emellertid att ligga hos arbetsgivaren. Men att det nu blir officiellt godkänt att anställa kommer att underlätta för många arbetsgivare som anser att dessa före detta brottslingar kan åstadkomma mycket gott inom barn- och ungdomsvården.

Donald Findlater är också utvecklings- och forskningschef vid The Lucy Faithfull Foundation.

Etiketter:

Annonser