Höjd åldersgräns i Norge?

OSLO Norska motsvarigheten till Socialstyrelsen, Helsedirektoratet, vill höja åldersgränsen för köp av tobak till 20 år och begränsa försäljningen till affärer som säljer alkohol.

Förslaget kommer ursprungligen för den norska läkarföreningen och får nu stöd av Helsedirektoratet i en ny rapport. En begränsning av tobaksförsäljningen till ställen som säljer alkohol skulle i praktiken betyda att till exempel kiosker och bensinstationer inte skulle ha rätt att sälja tobak.

– För att hindra ungdomar från att börja röka och snusa vill vi också höja åldergränsen till 20 år, säger Helsedirektoratets direktör Bjørn-Inge Larsen på myndighetens hemsida.

Idag är åldersgränsen för att få köpa tobak i Norge 18 år, samma som för att få köpa sprit. Helsedirektoratet anser att en höjning av åldersgränsen kommer att ha en normativ effekt och bidra till att signalera att användning av tobak innebär stora hälsorisker. Inte minst tror man att en höjning kan bidra till att bromsa ökningen av snusanvändning bland unga.

Helsedirektoratet anser också att tobaksskatten bör höjas, som det mest effektiva sättet att minska tobaksanvändingen.

Fotnot: Helsedirektoratet rapport kan laddas ned här: Salg av tobakksvarer – heving av aldersgrensen til 20 år

Etiketter:

Annonser