M/s Eckerö gör flaggbyte för snuset

GRISSLEHAMN För att kunna fortsätta snusförsäljningen ombord hela överfarten mellan Åland och Sverige så har rederiet Eckerölinjen har registrerat om fartyget m/s Eckerö från finsk till svensk flagg.

Häromdagen arrangerade Norrtälje kommun – som hoppas att omflaggningen i trettonhelgen ska leda till nya arbetstillfällen – en ceremoni när m/s Eckerö angjorde sin nya hemmahamn i Grisslehamn.

Fartyget Eckerö går på rutten Grisslehamn och Eckerö på Åland och de flesta passagerare är svenskar. Sedan snusförsäljning endast tillåts på svenskt vatten då EU förbjudit försäljning i övriga unionen sjönk försäljningen.

– När vi seglade under finsk flagg var det olönsamt, komplicerat och rättsligt snårigt. EU ändrade villkoren för snusförsäljningen hela tiden och därför har vi tagit beslutet att flagga om, säger Eckerölinjens vd Björn Blomkvist till Norrtelje Tidning.

Men med svensk hemmahamn så tillåts försäljningen under hela resan. För Ekerölinjen – ett dotterbolag inom åländska Rederi AB Eckerö – är snuset värt en miljon euro årligen, enligt rederiet.

Konkurrenten Viking Line har sedan lång tid svensk flagg på fartygen som trafikerar Kappellskär och Mariehamn.

Etiketter:

Annonser