Nätdrog tog liv – nu förbjuds den

STOCKHOLM Den 18-åriga flicka från Stockholm som sedan i lördags svävat mellan liv och död efter intag av nya nätdrogen mefedron avled i söndags. Från i måndags klassas den som hälsofarlig vara och är förbjuden.

Hon hade köpt drogen lagligt på nätet och togs i lördags in akut på Karolinska universitetssjukhuset för livshotande skador. Flickan i Bandhagen hade intaget drogen tillsammans med hasch och börjat krampa och sedan slutat andas.

Hennes vänner försökte få ingång andningen med hjärt-lungräddning men kunde inte andas själv när ambulansen anlände. Hennes liv gick inte att rädda och hon avled senare på söndagseftermiddagen, enligt sjukhusets presstjänst till ABC-nytt.

Tidigare har polisen i Norrköping gjort flera beslag av den centralstimulerande drogen som också kallas krabba, och vars effekter jämförts med en kombination av ecstasy och amfetamin. Tullen beräknar att hundratals kilo av drogen förts in till landet.

• Drugnews: ska en klassning behöva ta sådan tid och liv krävas?
– Det är beklagligt att en flicka avlidit av preparatet, men klassningen hade inte kunnat ske snabbare, säger Ralf Löfstedt, ämnesråd på Socialdepartementet.

I fredags sade regeringens narkotikautredare Jan Pennlöv att nuvarande system med klassning av narkotika eller hälsofarlig vara inte behöver ändras. Andra experter har ansett att gruppvisa generiska klassningar av droger skulle vara effektivare än att besluta varje nytt preparat för sig.

– En sådan generisk klassning skulle ta mycket längre tid, kanske ett par år, jämfört med nu några månader sedan ämnet dyker upp på svenska marknaden. Rättssäkerheten med polisbeslag, åtal och domar som kan överklagas tar mycket längre tid, säger Ralf Löfstedt.

Vid lunchtid på måndagen hade en svensk sajt som saluför “designade droger“ avbrutit försäljningen av mefedron. En annan nätleverantör med underslogan “Vi sätter färg på din vardag“ saluförde dock fortfarande drogen med att den ger “extrem eufori, ökad social förmåga“ etc. Men tillägger att biverkningar och skador är oklara, “ta det därför mycket lugnt“.

– Jag uppmanar någon att polisanmäla sajten. Försäljningen är från och med nu olaglig, säger Ralf Löfstedt.
Regeringen avser dock inte att göra någon anmälan i nuläget.

Etiketter:

Annonser