Webbplats om spelberoende

ÖSTERSUND Nya webbplatsen Stödlinjen om spelberoende har öppnat. Den vänder sig till spelare, anhöriga och personer som i sitt jobb möter spelberoende.

På sajten som drivs av Folkhälsoinstitutet finns information om spelande, länkar till stödföreningar och forskningsprojekt. Och oroliga spelare kan göra ett självtest.

Det går även ställa frågor via epost. Eller via den telefonmottagning (nummer 020-819100), som det är gratis att ringa till, och anonymt få råd av sakkunniga. Telefonlinjen har funnits sedan 1999.

Tema: Spelproblem

1 januari 2019, infördes ny spellag och gamla spelmonopolet försvann. En avreglerad marknad, men där aktörer måste ha licens, betala skatt, och följa vissa regler för att ”en sund och säker spelmarknad” sköts. Spelinspektionen ska bevaka konsumenters intressen och att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet följer lagen.

Uppåt 170 000 svenskar är spelberoende. Ett problem som många liknar vid substansmissbruk.• Besök sidan Spelprevention. Landets första professur om spelberoende har inrättats vid Lunds Universitet.
”Målet för samhällets insatser mot spelberoende är att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande.”
Bild: Skärmdump från Svenska Spel

Läs mer

Etiketter:

Annonser