Efterlyser nytt fokus på knarkfrågan

Jonas Hartelius – nu aktuell med ännu en bok – är något av ett enmansuniversitet inom narkotikapolitiken och har under många år publicerat en rad lika välskrivna som kunskapsrika artiklar.

Nu har han samlat och bearbetat ett antal artiklar och förstärkt deras inriktning i boken ”Nytt fokus på narkotikamissbruket”.

Boken ska läsas eftertänksamt, även om den är lättläst: det är tunga, ibland bedövande argument som författaren lägger fram. Själv har jag läst den två gånger, för varje läsning alltmer skakad över vad som faktiskt står där. Det ska bli en tredje, ännu mer eftertänksam läsning!

Narkotikakontroll kan gälla utbudssidan, dvs. produktion, marknadsföring och distribution, och efterfrågesidan, dvs. konsumtion – i det här fallet lika med missbruk. Jonas Hartelius tema är att en framgångsrik narkotikapolitik, vid sidan av den självskrivna utbudskontrollen, fordrar en koncentration på efterfrågesidan men att denna kommit i skymundan. Men även på utbudssidan kan man göra förödande misstag. I bakgrunden till “opiumkrigen“ i Kina låg europeiska staters krav på att få sälja opium; det tog mer än ett sekel att slutligt få bukt med det missbruk som följde.

Andra exempel på producentsidans förödande verksamhet är den internationella handeln där profithungriga narkotikakungar arbetar enligt samma avancerade metoder som vilken världsomspännande koncern som helst. Slutligen har narkotikafrågan blivit ett av samhället etablerade problem som dock ofta i dag möts med “runt-omkring-åtgärder“ – eller blir teman i olika mediala underhållningssammanhang.

Även om Hartelius inte själv säger det, anser jag resonemanget bör föras vidare till ett plan där vi tar upp drogfrågorna i en diskussion om vad vår hedonistiska, individuellt lyckoinriktade kultur för med sig.

Boken leder fram till en slutsummering att det krävs en starkare inriktning på konsumentledet. Därigenom ska man slå ut all lönsamhet i narkotikadistribution.

På vägen dit tar Jonas Hartelius upp hård kritik mot det faktum att narkotikakontrollen inte är något eget kompetens- och kunskapsområde. Inte har någon väl definierad, accepterad och överförbar kunskap som kan få samhället att undvika de missriktade förslagen till olika former av harm reduction-åtgärder. Polisens och tullens förebilder hämtas från det militära området, i stället borde de hämtas från det medicinska-epidemiologiska eller ekonomiska området.

Jonas Hartelius har själv under årens verksamhet som författare, föredragshållare och sakkunnig inom området visat att det går att samla en sådan kunskap. Om det är någon som kan sammanfatta dessa kunskaper som grund för ett allmänt accepterat, övergripande narkotikapolitiskt system – en slags “allmän teori“ – är det Hartelius.

Men begreppen utbud/producentsida och efterfrågan/konsumentsida räcker i så fall inte: här behövs en fördjupad analys av vad som verkligen sker i mötet mellan utbud och efterfrågan.

Av JAN MALMSTEDT


Titel: Nytt fokus på narkotikamissbruket (142 sidor)
Förlag: Hjalmarsson & Högberg, Stockholm 2008.
Författare: Jonas Hartelius

Etiketter:

Annonser