Drugnews-krönikör prisad

Drugnews krönikör, bloggaren och debattören Per Johansson, förbundssekreterare på Riksförbundet narkotikafritt samhälle, har tilldelats Svenska Carnegie Institutets Journalistpris för 2008.

I sin motivering till priset, skriver institutets styrelse att Per Johansson får priset för att “han i sina krönikor, pressreleaser och bloggar ihärdigt, kunnigt och engagerat har drivit opinionsbildning för ett narkotikafritt samhälle“.

– Jag är glad, men också mycket överraskad över att just jag fått priset. Jag är ju inte journalist så detta var mycket oväntat, säger en lite rörd Per Johansson som i fredags tog emot priset och ett stipendium på 25 000 kronor.

Per Johansson har uppmärksammats för sina initierade och ibland också bitska inlägg i narkotikadebatten, bland annat i Drugnews där han skrivit i flera år.
– Det är alltid lika kul med läsarkontakter. Om folk blir glada eller arga spelar mindre roll egentligen, säger han och skrattar.

Johansson mötte redan på 1970-talet narkomaner när han arbetade på Långbro mentalsjukhus. Och fick så småningom kontakt med socialläkaren och forskaren Nils Bejerot, som på den tiden var mycket omstridd.

– Jag har inspirerats av Bejerot som både person och skribent, han skrev ju böcker och krönikor om narkotikaproblemet och människor i samhällets utkant. Och det var han som gjorde att jag blev engagerad i frågan och gick med i RNS, säger han Drugnews medarbetare.

Genom sitt val av pristagare visar Carnegie Institutet att man också uppmärksammar och värdesätter krönikörer, debattörer och bloggare som når en bred läsekrets via Internet.

– Vad jag ska göra med pengarna? Jag vill göra en släktforskningsresa, dels till den ort i Västergötland där pappa föddes för att forska i kyrkböcker. Därefter åker jag till Trondheimstrakten i Norge och söker efter min morfars fars öde, säger han.

• Priset delas årligen ut av Carnegie institutet till en journalist som gjort särskilt förtjänstfulla insatser ifråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.

Etiketter:

Annonser