Omfattande sexslaveri i Sverige

STOCKHOLM Var åttonde svensk man har köpt sex. Och bidrar därigenom till ett omfattande sexslaveriet. Genom att förändra mäns attityd kan människohandeln minskas, framhålls i en ny bok om trafficking.

Vid ett seminarium i Stockholm om trafficking – sexslaveri – presenterade journalisten Anna Skaldeman sin bok “Torsksverige – om sexslaveri i välfärdsstaten“ häromdagen.

– Människohandel syns – om vi vill se det. Trafficking är en brännande het fråga och det handlar om handel med främst kvinnor och barn för sexslaveri. Men det handlar också om handel med mänskliga organ, sade professor Edgar Borgenhammar från Svenska Carnegie institutet, som öppnade ett välbesökt möte i Läkarsällskapets lokaler.

Anna Skaldeman inledde presentationen av sin bok med en historisk tillbakablick om trafficking. Trafficking har funnits i tusentals år. För 100 år sedan förfasade man sig över den “Hvita Slafhandeln“, det är ingen större skillnad idag.

På 1990 talet började sextrafficking återigen uppmärksammas. Det berättades om sexslavarnas vidriga förhållanden. Tidningsartiklar och filmer såsom Lilja4-ever lyfte frågan.

Det handlar om att tillfredställa mäns sexuella lustar. För denna tillfredställelses skull handlas det med sex som en vara. Kvinnor och barn luras eller tvingas in till sexindustrin med löften om en bättre tillvaro. När de anländer till det land där de tillfälligtvis ska arbeta, får de reda på att de dragit på sig stora skulder. De ska betala för resan, uppehället, avgifter till dem som skyddar dem, hyra för den lokal där de arbetar och bor och annat.
De har blivit sexslavar.

Ofta följer våldtäkter, misshandel, hot och tvånget att alltid finnas tillgängliga för kunderna. Hallickar talar om för dem att i det land där de befinner sig är det straffbart att sälja sex. Om de åker fast riskerar de mångåriga fängelsestraff. För att göra slavarna fogliga tvingas de att ta droger. Så har det sett ut under århundradena och det är likadant idag.

Den svenska sexköpslagen instiftades 1999, i år har FN kommit med en ny konvention. Anna Skaldeman menar att lagen är viktig och har givit resultat. Sexmarknaden är avhängig av att det finns köpare som efterfrågar prostituerade.

Vad kan man då göra för att minska efterfrågan?
Skaldeman understryker att det är viktigt att i vardagliga sammanhang diskutera trafficking, att hålla frågan vid liv. Informera om offrens lidanden.

– Lagstiftningen är otroligt viktig, sexköpslagen bör utredas och skärpningar föreslås. Genom denna typ av påverkan kan attityderna förändras hos männen och efterfrågan minska. För det är främst män som köper sex av kvinnor och barn, säger Anna Skaldeman till Drugnews.

Minst var tionde svensk man har köpt sex, enligt en äldre studie från Folkhälsoinstitutet har så många som var åttonde man vänt sig till prostituerade.

– Men det behövs insatser från fler håll, som exempelvis fattigdomsbekämpning. Den ojämna resursfördelningen i världen driver på trafficking, från fattiga länder till rikare. Kvinnor luras att bli prostituerade och barn säljs, säger hon.

Hon menar även att ytterligare forskning är nödvändig. 213 miljoner kronor satsas nu under en tvåårsperiod för att hitta former för hur man ska bekämpa trafficking.

Jonas Trolle, kriminalinspektör vid Stockholmspolisen, arbetar vid kommissionen mot människohandel och berättade om hur polisen arbetar mot trafficking.

Han berättar för Drugnews medarbetare att för närvarande arbetar hans grupp med fem stora traffickingutredningar. Det som är nytt under det senaste året är att nu börjar även svenska grupperingar och nätverk syssla med trafficking.

I Stockholm är ungefär 200 traffickingoffer per år verksamma, i hela landet mellan 600-800 kvinnor och barn.
De flesta sexslavarna har en kaotisk bakgrund. Det är ofta trasiga människor som har utsatts för sexuella övergrepp som barn och är uppväxta i dysfunktionella miljöer. De är dåligt utbildade och behärskar i regel inga andra språk än sitt eget.

När de kommer till Sverige har de ingen annan än sina egna hallickar, och måste därför lita till dem. Ibland vet kvinnorna inte ens i vilket land de befinner sig, extremfallet var en kvinna som trodde hon befann sig i Sydafrika.

Även Jonas Trolle anser att lagstiftning är grunden till att komma åt trafficking. Det är torsken som styr handeln, därför är efterfrågefrågan det som måste beivras.

– Den vanliga torsken ser ut som jag. Det är en man i medelåldern – medelklass, medelinkomsttagare och gift med två barn. Den genomgående uppfattningen hos dessa män, har vi märkt när vi förhör dem, är att de gör en god gärning. De upplever sig som bra människor, att de har hjälpt den prostituerade, säger Jonas Trolle.
– Det är denna attityd som måste förändras hos dessa män, de begår ju övergrepp och ett lagbrott, avslutar han.

• Fotnot: Boken “Torsksverige – om sexslaveri i välfärdsstaten“ (Langenskiölds förlag, 152 sidor) av Anna Skaldeman släpps efter nyår.

Trafficking

• Handel med människor som grundar sig på ekonomisk vinning genom makt och förtryck av den utsatte. Exempelvis sexslaveri, barnarbete eller handel med mänskliga kroppsdelar och organ.
• Trafficking är gränsöverskridande, lättare att låta utländska medborgare utföra slaveriet i ett annat land än sitt eget.
• Enligt Unesco så är 0,5 – 2 miljoner personer offer för människohandel i världen. Europol beräknar att varje år förs cirka 120 000 kvinnor och barn till Europa för att sexuellt utnyttjas. De flesta av dessa kommer från de forna öststaterna. Men även kvinnor från Filippinerna, Thailand och Nigeria ökar.
• En sexslav i Sverige kan dra in uppåt 200 000 kr per månad till ligorna.
• Enligt en studie i mitten av 1990-talet hade 12,7 procent av svenska män köpt sex någon gång livet, Studien “Sex i Sverige“ (FHI).
Drugnews/SL

Etiketter:

Annonser