Många psyksjuka missbrukar alkohol

STOCKHOLM Alkohol är ett stort problem hos många som söker psykiatrisk vård. Var fjärde psykpatient missbrukar alkohol eller andra droger. Psykiatrin i stort tar inte missbruksproblemen på allvar utan blundar, skriver sex experter och läkare i en debattartikel.

Trots stora satsningar på folkhälsa så ställs psykiskt sjuka ofta utanför, jämfört med andra delar av befolkningen, anser debattörerna i Dagens Nyheter.

Studier som några av dessa gjort visar att nära var tredje manlig patient och var femte kvinna som söker psykiatrisk öppenvård har ett riskbruk av alkohol. I befolkningen i stort har var femte man och var tionde kvinna så hög alkoholkonsumtion.

En ny studie visar också att över hälften av patienterna på psykiatriska akutmottagningar har över hälften riskbruk av alkohol. och särskilt hög är konsumtionen i de yngre åldersgrupperna.

Särskilt bland män under 30 år som söker för ångest, depression och liknande psykisk ohälsa. Bland kvinnor under 25 år är det mer än varannan som dricker för mycket. Unga kvinnor är för övrigt en grupp som oftare söker psykiatrisk öppenvård än andra.

Att både ha en psykisk sjukdom och ett missbruk komplicerar livet, risken att dö i förtid är hög i denna grupp. Kombinationen alkohol och psykofarmaka kan ge negativa effekter, riskbruk påverkar psykisk hälsa och kan leda till att insatt behandling inte får avsedd effekt.

Artikelförfattarna menar att vården tidigt med relativt enkla medel kan fånga upp detta riskbruk. Exempelvis förbättrad kunskapen bland de anställda, riktad motiverande rådgivning för att minska konsumtionen, tar reda på vilka som utvecklar missbruk och hur man kan nå dessa.

“Enligt vår mening bör regeringen agera kraftfullt och snabbt ta fram ett åtgärdspaket för att förhindra onödigt mänskligt lidande och förebygga stora, kostnadskrävande framtida problem. Det är dags att uppmärksamma riskbruk av alkohol, tobak med mera som ett problem bland psykiatrins patienter“.

Det skriver Agneta Öjehagen, professor i psykosocial forskning, Lunds universitetssjukhus, Annika Nordström, socionom och medicine doktor i psykiatri, riskbrukssamordnare i Västerbottens läns landsting, Göran Nordström, med dr och överläkare, psykiatrin Trelleborg, Gunilla Cruce, socionom och doktor i medicinsk vetenskap, Sophia Eberhard, ST-läkare i psykiatri och doktorand, Christina Nehlin Gordh, socionom, doktorand vid institutionen för neurovetenskap och psykiatri, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Etiketter:

Annonser