Åtal för cannabisodlingar i Småland

VÄXJÖ Efter upptäckt av två illegala cannabisodlingar i Småland har två män åtalats vid Växjö tingsrätt. I fastigheter i Agunnaryd, Kronobergs län, och Örsjö, Kalmar län, har polisen totalt beslagtagit 72 kilo cannabis.

De två männen, 32 och 42 år gamla, är båda av vietnamesiskt ursprung, och har åtalats misstänkta för grovt narkotikabrott. 32-åringen har varit delaktig i köp av fastigheten och ansvarat för cannabisodlingarna. 42-åringen som vistades illegalt i landet har fungerat som trädgårdsmästare med bevattning, gödning och plantering.

Det var 20 augusti som polisen i Kronoberg efter tips från allmänheten slog till mot en gammal lanthandel i Agunnaryd, i Ljungby kommun. I fastigheten hittades avancerad odlingsutrustning och 57 kilo cannabis. Vissa plantor som ej var fullvuxna kunde ha givit ytterligare 31 kilo cannabis om de fått växa.

Ärendet ledde till att även en annan fastighet i Buttetorp, Örsjö, utanför Nybro. Där hittades en annan odling som kan knytas till de nu åtalade. Beslag där gjordes av 15 kilo cannabis, varav ej fullvuxna plantor kunde ha givit ytterligare 63 kilo av växtdrogen.
I båda fastigheterna hade elförsörjningen manipulerats för att dölja en hög elförbrukning för att driva odlingarna.

I tisdags anhölls i sin frånvaro även en 33-årig brittisk medborgare som tros ha varit inblandad i de illegala odlingarna i Småland. Åklagare planerar att begära 33-åringen häktad i sin frånvaro och efterlysa honom internationellt, enligt ett pressmeddelande från polisen.

Utredningen har inte kunnat fastslå samband mellan odlingarna i Småland och östra Skåne där ett tiotal personer hittills har dömts för narkotikabrott.

Men polis och åklagare är övertygade om att det finns internationella kopplingar bakom de småländska cannabisodlingarna. Under utredningen har Kronobergspolisen haft kontakter med Norge, Danmark och Storbritannien där illegala odlingar också blivit vanliga. Senare år har inomhusodling i industriell skala ökat markant i Västeuropa, ofta med sorter med hög rushalt.

Rättegången vid tingsrätten i Växjö inleds nästa vecka mot de båda åtalade.

Etiketter:

Annonser