Utredare vill studera heroinförsök

STOCKHOLM Regeringens särskilda utredare av missbruksvården stänger inte helt dörren för heroin i behandling av svåra opiatmissbrukare i framtiden. “Jag är öppen och ska följa försöket i Danmark och ta del av erfarenheterna“, säger Gerhard Larsson till Drugnews.

Nyligen utsågs han att leda en översyn av den svenska missbruks- och beroendevården. Antalet personer med missbruk eller riskbruk av alkohol, narkotika, läkemedel och andra substanser ökar och kan nu vara uppåt en halv miljon personer.

Gerhard Larsson har två år på sig att analysera och kartlägga innehåll, utbud och ansvaret för missbruksvården. Under 1990-talet skars resurserna ner med en miljard kronor, samtidigt som de beroende blev fler. Väntetiderna ökade och tillgången och kvalitén på behandling skiftar mycket i landet.

Bland annat svårighet att få läkemedelsassisterad behandling (metadon, subutex) i vissa landsting tycker han är ett problem. I några länder prövas även att ge heroin till opiatmissbrukare när annan behandling inte fungerat.

Han är givetvis medveten om hur laddad frågan om heroin som medicin är, att ge knark till knarkare.
– Jag inser att det är en principiellt viktig fråga, men jag tänker inte ha förutfattade meningar. En gång var metadon omstritt, men jag var med och öppna för försök på Ulleråker och idag är det en accepterad behandling, säger han.

Under vintern och våren ska hans utredningsgrupp besöka Danmark, Schweiz och Holland och bland annat studera deras behandling av opiatmissbrukare.

– Men leder heroinförsöken inte till minskat missbruk i samhället så är det ju inte intressant för oss, säger han.

Även ansvarsfrågan ska studeras. I Sverige delas ansvaret för beroendevården främst mellan kommuner och landsting, medan grannländerna löst det på andra sätt. I Norge har sjukvården tagit över ansvaret medan i Danmark sköts det av socialtjänsten.

Gerhard Larssons öppna, inlyssnande sätt kan dock stöta på patrull. Uppdragsgivaren folkhälsominister Maria Larsson (kd) har tidigare sagt klart nej till heroin i behandling.

I tisdags anordnades en hearing då Gerhard Larsson och hans medarbetare inbjudit ett 30-tal brukarföreningar och ideella organisationer.

Han redovisade sitt uppdrag och mål. Att föreslå åtgärder för en kunskapsbaserad missbruksvård utifrån den enskildes behov och för hur de olika instanserna ska kunna samverka bättre.

Vårdgaranti även för missbrukare efterlystes av några. Andra lyfte fram behov av stöd för barn i missbrukarfamiljer. Och för hemlösa och personer med dubbeldiagnoser som idag har svårt att få hjälp. Privat kontra offentlig vård ventilerades, liksom att nödvändighet ha ett brukarperspektiv.

Även brist på drogfri vård togs upp.
– Det finns en risk för en medikalisering av narkotikaproblemet. Målsättningen måste ju vara drogfrihet. Inte som nu ge subutex till alla i ren desperation, även till amfetaminister, sade Christer Karlsson, ordförande i Kriminellas revansch i samhället, till Drugnews.

• Gerhard Larsson noterade att flera frågor hänger kvar sedan hans tid som ordförande för den första narkotikakommissionen i slutet av 1970-talet.
I november 2010 ska hans nya utredning vara klar. Förslag till regeländringar inom de fem lagkomplexområdena är nog att vänta. Likaså krav på specialistkompetens för personal som ska arbeta inom beroendevården.
Redan nästa höst avser han lägga delförslag.

• Fotnot: Enligt olika beräkningar finns idag cirka 265 000 personer med risk- och missbruk av alkohol, varav 80 000 med grava alkoholproblem. Omkring 25 000 personer med tungt narkotikamissbruk, en kvart miljon personer är läkemedelsberoende, antalet dopingmissbrukare varierar mellan 20 000-100 000 i olika studier. Blandmissbruk av olika preparat ökar.

Etiketter:

Annonser