Fler läkare får skriva ut ADHD-mediciner

UPPSALA Fler läkare ska förskriva narkotikaklassade mediciner för unga med ADHD. Dock bara om inga andra icke-farmakologiska metoder visat sig tillräckliga. Det framgår av ny behandlingsrekommendation från Läkemedelsverket.

Hittills har endast specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatrin och barn- och ungdomsneurologi med habilitering fått skriva ut dessa omtvistade läkemedel. Framöver ska även läkare med specialistkompetens inom alla psykiatriska specialiteter få den möjligheten.

Idag är två läkemedel godkända för behandling av ADHD hos barn, nämligen Concerta (metylfenidat) och Strattera (atomoxetin). Dessutom får amfetamin och dexamfetamin förskrivas på licens, rapporterar Dagens Medicin.

I de nya behandlingsrekommendationerna som tagits fram efter ett expertmöte i maj så fastslår Läkemedelsverket att alla ADHD-patienter inte behöver behandlas med mediciner. Och i de fall detta sker ska de vara del i en bredare behandling och bara om andra stödåtgärder inte har fungerat.
Patienterna ska först utredas noga innan läkemedel sätts in för att se om exempelvis hjärt-kärlproblem eller tidigare missbruk förekommit.

Vid korttidsbehandling av barn med mediciner rekommenderas metylfenidat i första hand. annars kan atomoxetin vara ett alternativ vid särskilda omständigheter, exempelvis missbruk i familjen, svåra ticks eller sömnstörningar.
I absolut sista hand rekommenderas amfetaminpreparat.

Läkemedelsverket varnar för att kombinera olika preparat mot ADHD. Verket anser samtidigt att de uppmärksammade omega-3-fettsyrorna inte har säker positiv effekt på barn med ADHD, utan efterlyser fortsatt forskning.

• Användning av ADHD-läkemedel har snabbt ökat. Perioden 1 juli 2005 till och med 2007 expedierades recept för metylfenidat och atomoxetin till sammanlagt 25 087 patienter i Sverige. Dessutom fick under perioden 1329 patienter ut recept på amfetamin, enligt data ur läkemedelsregistret.
Förskrivningen har tidigare främst riktats till unga, men nu förskrivs även till fler vuxna. 1 januari 2006 till och med ifjol hämtade 14 000 patienter för första gången ut ADHD-läkemedel. Av dessa var nära hälften över 18 år.

Samtidigt som läkemedlen anses underlätta socialt liv och skolgång för annars överaktiva unga med koncentrationsproblem, så har även varningar riktats med preparaten. Bl a brittiska läkemedelsmyndigheten påpekar att behandla tonåringar med Strattera kan ge psykotiska eller maniska symtom. Även suicidbeteenden har iakttagits.

Etiketter:

Annonser