Norsk minister öppnar för heroinutdelning

OSLO “Vi måste ta en debatt i Norge om det är rätt att dela ut heroin“. Det säger norska hälso- och omsorgsministern Bjarne Håkon Hanssen med anledning av att många missbrukare sitter fast i missbruket.

Det är i den norska tidningen Dagbladet som den norska hälsoministern Bjarne Håkon Hanssen (Arbeiderpartiet) ger uttryck för sin uppfattning. Hanssen menar att det finns en del missbrukare som missbrukat så mycket och så länge att vägen till drogfrihet kan bli för lång.

– Då blir frågan hur vi kan ge dem människovärde. Därför tror jag att vi måste ta en debatt i Norge om det är rätt att använda utdelning av heroin som ett medel för att hjälpa den här gruppen, säger Hanssen till Dagbladet.

Hälsoministern understryker att han inte har tänkt färdigt, men att han nu tänker undersöka hur heroinutdelning skulle kunna fungera. Han hänvisar till de enligt honom positiva erfarenheterna från Schweiz.

– Jag överväger att resa dit och träffa myndighetspersoner och tala med dem, säger Hanssen till Dagbladet.

Bjarne Håkon Hanssens utspel får stark kritik från de egna regeringsleden. Jorodd Asphjell, medlem av stortingets hälso- och omsorgskommitté för Arbeiderpartiet, säger till Aftenposten att förslaget är helt orimligt. Han får stöd av koalitionsbroderns Senterpartiets representant i samma kommitté, Trygve Magnus Slagsvold Vedum, som påminner om att förslaget inte finns med i regeringsöverenskommelsen. Han menar också att erfarenheterna från bland annat Nederländerna visar att denna typ av skadereduktionspolitik inte fungerar.

– Hansen får gärna tänka högt, men vi kommer att kämpa för att stoppa detta, säger Slagsvold Vedum till Aftenposten.

Mer positivt inställd är representanten för det tredje regeringspartiet, Socialistisk venstreparti. Partiets representant i hälso- och omsorgskommittén, Olav Gunnar Ballo, är inte helt avvisande utan vill gärna att ministern utvecklar sina överväganden.

Förslag om heroinutdelning har tidigare framförts av det liberala oppositionspartiet Venstre. Övriga partier i oppositionen ställde sig då inte bakom förslaget.

• I Danmark startas på försök heroinprogram efter nyår och en majoritet stödde i en folkomröstning i söndags i Schweiz förslag om att permanenta och utvidga liknande behandlingsprogram.

Etiketter:

Annonser