Schweiz röstar om narkotika

BERN Under söndagen tar befolkningen i Schweiz ställning till förslag om legalisering av cannabis och att ge heroin till missbrukare som misslyckats bryta beroendet.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter är utgången oviss i folkomröstningen om drogförslagen. Även tidigare har en liberalisering av narkotikalagarna föreslagits, men tillbakavisades av parlamentet 2003.

Det är organisationen Hampainitiativet som drivit fram dagens omröstning och som argumenterar om att det mycket bättre att schweizare tillåts får odla marijuana än att kriminella smuggelligor. Man jämför bland annat med förbudstiden alkohol i USA som ansågs ge grogrund för maffian.

Hampainitiativet menar att deras förslag inte ska ses som en total legalisering, utan en slags kompromiss. Ungdomar under 18 år skall fortfarande förbjudas att röka marijuana, understryker man.

Landets största tidning Neue Zürcher Zeitung stödjer cannabisförslaget tillsammans med FDP, det liberala partiet.

Fritt heroin till heroinister har studerats i olika försök för missbrukare som inte lyckats sluta på andra sätt, exempelvis med metadon. En tid tilläts drogen flöda fritt i särskilda parker i Bern och Zürich. Och en läkare i Bern har sedan 1998 kunnat förskriva heroin till beroende. Nu ska befolkningen ta ställning till om försöket ska bli bestående och gälla i hela landet.

Motståndare till de omstridda narkotikaförslagen är självkritiska, och är osäkra om utgången.
– Vi har vaknat för sent, säger narkotikamotståndaren Sabina Geissbühler-Strupler, ordförande i den schweiziska föräldraföreningen mot droger, till DN.

Etiketter:

Annonser