Höjd tobaksålder till 20 år?

ÖREBRO Dags att ta bort tobaksvaror från vanliga butiker och höja åldersgränsen för tobaksköp från 18 till 20 år. Det föreslår forskaren och lungläkaren Matz Larsson som nyligen lade fram en avhandling om hälsorisker av passiv rökning.

Larsson är till vardags är överläkare vid lungkliniken på universitetssjukhuset i Örebro med ansvar för bl a Tobakspreventiva enheten. Han anser att det mot bakgrund av tobakens risker behövs mycket tuffare lagar.

– Det finns massor mer att göra från samhällets sida. Tyvärr är det inte realistiskt att få bort tobaken över en natt, men reglera för tobaksförsäljning skulle kunna förändras ordentligt, säger Matz Larsson till Tobaksfakta.

– Varför inte införa en liknande säljorganisation som för alkohol? Tillsammans med en 20-årsgräns för tobaksköp skulle det kunna få mycket positiva effekter för människors hälsa, fortsätter han.

Han försvarade nyligen ett omfattande arbete som tobaksforskare vid Hälsoakademin på Örebro Universitet. Avhandlingen ”Secondary exposure to inhaled tobacco products” består av fem delar som studerar olika samband mellan passiv rökning och ohälsa.

• En tobaksutredning ser för närvarande över reglerna för bland annat skärpt tillsyn av tobaksförsäljning. Minst hälften av minderåriga rökare lyckas köpa sin tobak själva, visar enkäter.

Etiketter:

Annonser