Nio unga åtalas i GBL-härva

GÖTEBORG Nio ungdomar i åldrarna 17-21 i Mölndal åtalas för samröre med smuggling av omkring 139 liter GBL, som kan omvandlas till narkotikaklassade drogen GHB.

Åtalen vid Mölndals tingsrätt i onsdags handlar om beställning via internet vid minst 14 tillfällen av GBL-vätskan som har smugglats till Mölndal och Lindome utanför Göteborg. Tre av de misstänkta unga männen sitter häktade i smuggelhärvan, rapporterar Göteborgsposten.

Tullkriminalen slog till i somras vid en leverans med kurirpost av 50 liter GBL från Tyskland till en bostad. I 21-åringens lägenhet hittades även kaustiksoda och kokkärl och han åtalas både frö grov smuggling och försök till grovt narkotikabrott.

Lösningsmedlet GBL – som redan är klassat som hälsofarlig vara – används inom kemiindustrin, men kan kokas till drogen GHB. Eller drickas med vatten varvid det omvandlas till den narkotikaklassade preparatet.
Om mängden 139 liter GBL görs om till GHB, så ger det omkring 27 000 missbruksdoser (s.k. korkar).

Hittills i år har sex personer avlidit i Göteborgstrakten i samband med intag av GBL och GHB. Regeringens narkotikautredning väntas senare i år föreslå en lagskärpning vad gäller GBL.

Etiketter:

Annonser