Polisprotest med missbrukare inställd

OSLO En polisaktion att flytta Oslos narkomaner till torget framför Stortinget i måndags ställdes in sedan stadens polismästare stoppat planerna. Avsikten var att politikerna skulle se det växande narkotikaproblemet med egna ögon.

Den norska huvudstadens flera tusen missbrukare har i flera år flyttats runt när polisen skärpt översynen och kommunen byggt bort tidigare tillhåll. Senare år har en öppen drogscen bildats vid ”Plata”, vid Östbanehallen, med langning, missbruk och överdoser.

Problemen möter tågresenärer, turister och invånare som skyndar förbi. Men inte politikerna, resonerar initiativtagaren till aktionen Kåre Stölen vid Grönlands polisstation. Istället för att ge utsatta missbrukare hjälp, så blir de istället bara ett ordningsproblem för polisen, resonerar han.

Stölen – som även tidigare hårt angripit landets narkotikapolitik – ville därför att polisen i måndags skulle besöka kända tillhåll för missbrukare och uppmana dem att samlas på platsen framför riksdagspolitikernas Storting.

Men när planerna blev kända så ingrep i sista stund Oslos polismästare Anstein Gjengedal och avblåste aktionen.
– Polisen kan inte iscensätta tilltag som uppfattas som en politisk aktion. Det är inte vår uppgift. Jag tror ändå att utspelet i vart fall idag fått politikernas uppmärksamhet, sade han till NRK.

I stället övervägde Föreningen för en human narkotikapolitik att överta stafettpinnen och arrangera samlingen. Men efter möte med missbrukare på Plata så rann det ut i sanden. På eftermiddagen var platsen framför Stortinget folktom, enligt NRK.

– Om vi drar upp till Stortinget så tar det bara ett par tre månader innan blir vi jagade därifrån också, istället för att få hjälp, resonerade en kvinna som kände sig behandlad som en kackerlacka.

Dödligheten bland narkomaner har åter börjat öka i Norge. Ifjol avled 244 personer i överdoser i Norge, 109 av dem i Oslo. Det högsta dödstalet sedan 2001.

• POLITIKER-REAKTIONER / Trots inställd aktion så kom politikerreaktioner i måndags. Höyres Inge Lönning sade att han inte tror på sådana aktioner, men att det vore bättre att placera narkomanerna vid regeringskansliet som bör hållas ansvarig för en misslyckad drogpolitik. Hälsominister Bjarne Håkon Hanssen (Arbeiderpartiet) medgav att regeringen gjort för lite, enligt SVT-text-tv.

I ett utspel sade Venstres andraledare Ola Elvestuen att han kan tänka sig att heroin ges på recept till tunga narkomaner. Han menar att de många dödsfallen i överdos kräver nytänkande. Han hoppas på en öppen debatt också i andra partier, och att erfarenheter från andra länder värderas seriöst, sade han till Aftenposten.

• Oslos omstridda sprutrum där narkomaner får blanda och inta heroin under överseende av vårdpersonal föreslog tidigare i höst stadens borgerliga kommunstyre bör stängas. Alltför få av missbrukarna kommer dit och pengarna kan användas bättre, enligt förslaget.

Etiketter:

Annonser