Subutex-brist på väg lösas

STOCKHOLM/UPPSALA Brist på Subutex för behandling av heroinister i landet gör att Läkemedelsverket beslutat bevilja Schering-Plough att leverera förpackningar med utländsk text. I slutet av nästa vecka bör apoteken ha tillgång till dessa, uppger läkemedelsföretaget för Drugnews.

Orsaken till den plötsliga bristen på Subutex uppges främst vara ökad parallellimport till lägre pris av opiatersättningsmedlet. Men då dessa importörer haft svårt sköta leveranserna så har Schering-Ploughs försäljning blivit större än väntat.

– Vi beklagar situationen. Men då flera andra importörer blivit inblandade så har vi med ansvar för marknadsföringen svårt att kontrollera tillgången, säger Pascal Van Peborgh, läkemedelsföretagets medicinsk direktör i Sverige, till Drugnews.

Detta har medfört att patienter i behandling riskerat bli utan Subutex. Därför har alltså nu Läkemedelsverket godkänt leveranser av förpackningar avsedda för andra länder, bl a Norge, Tjeckien och Italien. Men innehållet är detsamma som i de svenska förpackningarna. Dessutom har Schering-Plough påskyndat tidigare planerade leveranser.

Läkemedelsverkets rekommendation är dock numer att i första hand använda alternativa medicinen Suboxone, som är lika effektivt men innehåller ett ämne som försvårar missbruk. Några patienter föredrar dock Subutex, några av medicinska orsaker, andra av andra skäl.

– I den uppkomna situationen är det oerhört viktigt att förhindra att patienterna återfaller i missbruk. Suboxone är effektivt och majoriteten av patienterna mår bra av behandlingen. Vi inom hälso- och sjukvården har nu ett ansvar att rätt information når patienterna som behandlas med Subutex och erbjuda Suboxone behandling, säger Lennart Heine, överläkare, beroendekliniken Vrinnevisjukhuset i Norrköping, i en kommentar.

Subutex tillverkas av brittiska företaget Reckitt Benckiser Healthcare. Både Subutex och Suboxone marknadsförs i Sverige av amerikanska läkemedelsföretaget Schering-Plough.

Etiketter:

Annonser