Bäst koll på äldres medicin i Emmaboda

STOCKHOLM I Emmaboda kommun är man mest restriktiv med mediciner inom äldrevården. Medan nära var fjärde som fyllt 80 år i Svedala får tio eller fler receptbelagda läkemedel. Det visar en ny jämförande rapport om vård och omsorg om äldre.

Äldrevårdens kvalitet är mycket olika i landet, men även mellan könen, konstateras i rapporten som tagits fram av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Bland annat får äldre kvinnor fler läkemedel och har fler fallskador än männen.

Det har under hösten påtalats att många äldre personer äter för många mediciner. Risken finns att de motverkar avsedda effekter, men även risk för oönskade effekter.

I snitt ges 14 procent av alla över 80 år tio eller fler läkemedel utskrivna av läkare. Svedala, Åsele, Nordmaling, Vårgårda och Vindeln toppar förskrivningslistan, trots alla larm om riskerna ges där 21-23 procent av de äldre minst tio olika läkemedel.

I Emmaboda, Ydre, Ljusnarsberg, Ödeshög och Gnesta är man mest försiktig med förskrivningen, endast 6-8 procent av dem som fyllt 80 år får så många.
– Vi är en liten kommun och har ett bra samarbete. Läkarna har inte så många patienter utan hinner med, säger Ann-Britt Johansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Emmaboda, till TT.

Flera andra områden har kartlagts. Arbetsplanering brister, uppåt 20 olika personer från hemtjänsten under två veckor måste äldre stå ut med på en del orter. Fallskador och oplanerade sjukhusinläggningar säger också en del om kvalitén.

Sett till alla olika indikatorer i äldreomsorgen så ges bästa vården i Kungsör, Smedjebacken och Skinnskatteberg. Och det är inte dyrare med bra omsorg, de med bäst resultat har ofta också låga kostnader.

– En generell slutsats som vi återigen kan dra är att det är svårt att se någon koppling mellan goda resultat och höga kostnader, säger Håkan Sörman, vd på SKL, i en kommentar.

Avsikten med öppna jämförelser är att stimulera till bättre kvalitet inom äldrevården.

• Fotnot: Beställ eller ladda ner SKL-rapporten “Öppna jämförelser 2008 – Vård och omsorg om äldre“.

Etiketter:

Annonser