Kokain fortsätter öka i Europa

BRYSSEL/STOCKHOLM Kokainmissbruket fortsätter att öka i Europa, samtidigt som helhetsbilden visar att drogmissbruk och drogrelaterade skador är stabilt eller minskar. Det är budskapet från EU:s narkotikaobservatorium, ECNN, som i torsdags presenterade sin årsrapport.

Omkring tolv miljoner européer har någon gång i livet testat kokain och
omkring 3,5 miljoner unga européer (mellan 15 och 34 år) har använt kokain
någon gång det senaste året. Den stigande trenden visar sig också i att
efterfrågan på behandling har ökat, 30 000 människor sökte behandling för
kokainmissbruk 2006, jämfört med 13 000 under 2002.

Till skillnad från kokain är missbruket av ecstasy och amfetamin
oföränderligt eller nedåtgående i några länder. Vilken centralstimulerande
drog som är den dominerande är olika. I Sverige, Norden och Östeuropa är amfetamin vanligast medan Sydeuropa har högre andel kokainmissbruk. Eftersom drogerna i viss mån är utbytbara poängterar ECNN i sin rapport att det krävs en sammanhållande politik för att inte tackla missbruk av en drog genom att leda över till en annan.

Tidigare år har ECNN visat en liten förbättring av situationen för heroinmissbruk, men menar nu att heroinmissbruket inte längre är nedåtgående. Mellan 7000 och 8000 narkotikarelaterade dödsfall varje år i Europa och merparten är överdoser av heroin. En stor del av dem som dör av överdoser är personer som nyss har avslutat en avvänjningsbehandling eller kommit ut ur fängelse.

– Kroppen är inte van vid samma drogmängd som före avvänjningen och överdoser är därför vanliga, säger Paul Griffiths, forskare på ECNN, till Drugnews. Jag tror att om man fokuserade mer på denna grupp skulle man verkligen kunna få ner de drogrelaterade dödsfallen.

Varje år smittas omkring 3000 européer med HIV genom smutsiga sprutor.
– Det är en historiskt sett låg siffra, men det är fortfarande ett allvarligt hälsoproblem. I flera länder har över 40 procent av sprutmissbrukare hepatit C, säger Wolfgang Goetz, chef för ECNN.

Tillgång till behandling för drogmissbruk fortsätter att öka och alla EU-länder har numera behandlingsprogram med någon form av opiatersättning, exempelvis Subutex. I några EU-länder har numera en majoritet av heroinmissbrukare någon form av kontakt med myndigheterna.

Även cannabismissbruket har stabiliserats i EU. I länder med omfattade
missbruksnivå, såsom Storbritannien, och bland de mycket unga verkar
missbruket minska. Omkring en fjärdedel av vuxna européer har någon gång
använt cannabis och andelen bland unga män är särskilt hög.

En tydlig trend de senaste åren är att Europaodlad cannabis blir allt vanligare. Wolfgang Goetz menar att det innebär en ny utmaning för EU-länderna.

– Vi vet att hemmaproducerad cannabis ofta är mer kraftfull och vi vet att det är svårare för polis att kontrollera hemodling, säger han.

Vad gäller Sverige så är narkotikasituationen sett ur prevalens och vårdbehov bättre i ett EU-perspektiv, menar Bertil Pettersson, utredare på Statens Folkhälsoinstitutet.

– Vi har inte heller den tydliga ökning av kokainmissbruket som flera andra länder har, bara drygt tre procent av 1331 vårdsökande för drogberoende ifjol sökte hjälp för kokainproblem, säger han till Drugnews.
Ett stort tullbeslag på över ett ton kokain gjordes i Göteborgs frihamn för snart två år sedan, det var dock avsett för kontinenten. Och Stockholmspolisen har nyligen nystat upp en härva där en kokainliga avslöjats med omfattande smuglgling (se särskild artikel).

Narkotikarelaterade dödsfall ökade ifjol i Sverige markant, 350 avlidna hade narkotika i kroppen, något som dock inte finns med i EU-rapporten som redovisar situationen fram till 2006.

• Fotnot: Läs mer om narkotikasituationen i Europa. Årsrapporten är en översikt för de 27 EU-länderna samt Kroatisen, Turkiet och Norge.

Etiketter:

Annonser