Impulsköp ska stoppas på Systemet

UMEÅ Systembolagets butiker ska byggas om. Ingen alkohol vid kassorna längre, däremot ökas exponeringen av alkoholfria alternativ.

Systembutiken i Ersboda i Umeå är först i landet med den nya indelningen med tydligare avdelningar för vin, öl och sprit, kundmötesplatser där personalen kan ge dryckesråd. Kundernas varv i butiken ska bli kortare och servicen bättre, är tanken.

De nya butikslösningarna ska underlätta att hitta de drycker man tänkt sig, och inte behöva virra runt och kanske köpa mer än avsett.

Dessutom ska bara alkoholfritt placeras vid kassorna framöver för att inte locka till att köpa starkare varor. När Systembolaget testade konceptet i en butik så ökade försäljningen av alkoholfria varor med 80 procent, uppger SVT Rapport. Och någon ökning av vin- och ölförsäljningen noterades inte.

– Eftersom Systembolaget inte driver merförsäljning och inte ska lyfta fram enskilda produkter eller leverantörer har vi fokuserat helt på att göra en så bra butik som möjligt för kunden, säger Mikael Wallteg, försäljningsdirektör och vice VD för Systembolaget, i en kommentar.

En pilotbutik i Haninge med det nya konceptet öppnade för ett år sedan. Häromdagen var det premiär för butiken i Ersboda, Umeå, och näst i tur i december är butiken i Mölnvik i Värmdö kommun. Landets större systembutiker fortsätter sedan successivt att byggas om.

Etiketter:

Annonser