“Alkohol för gravida inte skadigt“

LONDON/STOCKHOLM Är rådet att gravida kvinnor helt bör avstå från alkohol felaktigt? Ja, det intrycket ger en ny brittisk studie och hävdar även att små mängder alkohol till och med kan göra att barnen mår bättre.

Enligt studien vid The University College London där över 12 000 barn ingått är en måttlig alkoholkonsumtion under graviditeten inte skadlig för barnet. Det gällde för kvinnor som druckit ett till två glas vin, eller en drink i veckan.

Forskarna studerade särskilt barnens beteende och förståelse. Och resultatet var oväntat. Barn till mödrar som druckit måttligt under graviditeten mådde överlag bättre än barn till kvinnor som inte druckit alls.

För små pojkar var risken 40 procent lägre att få beteendeproblem jämfört med jämnåriga vars mödrar inte druckit alls och för flickor var risken 30 procent lägre att bli exempelvis hyperaktiva. De hade också högre ordförråd och kunde bättre identifiera färger, former, bokstäver och siffror än barnen till kvinnor som inte alls drack under graviditeten, enligt studien.

I en brasklapp menar dock forskarna dock att skillnaderna delvis även kan förklaras av andra faktorer, såsom olika familjesituation och social bakgrund.

Studien som publiceras i International Journal of Epidemiology kommer troligen att ytterligare förvirra många blivande mödrar. Redan tidigare har de brittiska råden från motsvarande Socialstyrelsen om att helt avstå från alkohol ifrågasatts. Men såväl hälsodepartementet som brittiska läkarföreningen och barnläkare har med emfas understrukit att det säkraste valet är att inte dricka alkohol alls när man är gravid.

På svenska Folkhälsoinstitutet som sammanställer rekommendationer till gravida kvinnor är man skeptisk till resultaten i den nya studien.

– Alkohol har kända skadliga effekter. Det är antagligen en dosfråga, alltså ju mer desto värre. Hur lite man då vågar dricka är osäkert, och då blir rekommendationen hel avhållsamhet, säger Sven Andreasson, alkoholläkare på Statens folkhälsoinstitut, till TV4-Nyheterna.
Andreasson menar att man vet för lite om exempelvis den lilla konsumtionens inverkan. Att läget är “kanske – kanske inte“, vilket då man ska försöka förmedla.

Sambandet stora mängder alkohol under graviditet och fosterskador är kända och klarlagda. Men rönen ifrågasätts då och då.

– Nu kanske det visar sig att det inte är någon risk, men i framtiden kanske det kommer fram att det är det. Det ändras ju hela tiden, och det är ingen idé att ta den risken, säger en nybliven mamma till TV4 om nya brittiska studien.

I våras blev det även debatt om amning och alkohol sedan Livsmedelsverket gick ut med förslag till nya råd att framöver inte uppmana kvinnor som ammar att avstå från mindre mängder alkohol.

KONFERENS . Alkoholens hälsoeffekter på det ofödda och födda barnet ska diskuteras på en konferens 21-22 januari i Stockholm som Riskbruksprojektet vid Statens Folkhälsoinstitut anordnar.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser