Manifestationer för knarkets offer

STOCKHOLM I samband med Allhelgonhelgen hålls ljusmanifestationer för narkotikans offer på ett 30-tal platser. Årligen dör över 300 personer i landet i narkotikarelaterade sjukdomar och olyckor.

Narkotikadöden har fördubblats i landet sedan mitten av 1990-talet, ifjol registrerades 350 dödsfall, vilket tyder på att gravt drogmissbruk ökar, enligt Folkhälsoinstitutet.

Manifestationerna kommande dagar har tvådelade syften. Dels visa respekt för drogernas offer och deras anhöriga genom att tända ljus och hålla en tyst minut.

Dels genom att ställa politiska krav.
– Narkotika fortsätter att skörda liv, vilket är helt oacceptabelt. Krafttag krävs för att vända utvecklingen och att värna restriktiv drogpolitik och effektivt preventionsarbete, säger arrangemangens samordnare Bo Högstedt, IOGT-NTO, till Drugnews.

Manifestationer anordnas på över 30 orter i Sverige, från Lund i söder till Piteå i norr. I Stockholm där manifestationen hålls för nionde året talar förra finansborgarrådet Kristina Axén Olin torsdag klockan 17 på Medborgarplatsen. På andra orter, såsom i Uppsala, hålls ljusmanifestationer på lördag 1 november.

• Fotnot: Se lokal information. Några av de organisationer som arrangerar möten är IOGT-NTO, Riksförbundet narkotikafritt samhälle, Ungdomens nykterhetsförbund, Smart, Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, Föräldraföreningen mot narkotika, studieförbundet NBV, Sveriges invandrare mot narkotika och Kriminellas revansch i samhället.

Etiketter:

Annonser