Skral beredskap mot spelberoende

STOCKHOLM Statliga Svensk Spel har utsetts till världens mest ansvarsfulla spelbolag. En undersökning visar samtidigt att få kommuner har handlingsplaner mot spelberoende.

Endast var åttonde kommun har en sådan plan för insatser för dem som fastnat i spel. Och bara en tredjedel av kommunerna har avtal för att kunna erbjuda behandling mot spelberoende. Det visar en kartläggning som Folkhälsoinstitutet gjort.

Var tionde kommun stöder idag självhjälpsgrupper eller kamratföreningar som är verksamma om spelberoende. Nära hälften av kommunerna i webbenkäten hade emottagit frågor om problem i samband med datorspelande.

En fylligare rapport om studien presenteras till våren av FHI:s spelberoendeprojekt.

• Statliga speljätten Svenska Spel utsågs i torsdags kväll till världens främsta spelbolag om ansvarsfullt spelande. Detta skedde vid föreningen World Lotterys Associations kongress på grekiska ön Rhodos. Svenska Spel fick priset för att man “totalt sett uppvisar ett förstklassigt agerande på området ansvarsfullt spelande“. Bolaget vann också pris för bästa utbildningsprogram för spelombud.
Finansminister Anders Borg (m) meddelar att han är stolt över Svenska Spel och utmärkelsen.

Tema: Spelproblem

1 januari 2019, infördes ny spellag och gamla spelmonopolet försvann. En avreglerad marknad, men där aktörer måste ha licens, betala skatt, och följa vissa regler för att ”en sund och säker spelmarknad” sköts. Spelinspektionen ska bevaka konsumenters intressen och att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet följer lagen.

Uppåt 170 000 svenskar är spelberoende. Ett problem som många liknar vid substansmissbruk.• Besök sidan Spelprevention. Landets första professur om spelberoende har inrättats vid Lunds Universitet.
”Målet för samhällets insatser mot spelberoende är att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande.”
Bild: Skärmdump från Svenska Spel

Läs mer

Etiketter:

Annonser