Slaganfall farligare för snusare

SOLNA Om man drabbas av stroke, så är risken att dö större för den som snusar. Den slutsatsen dras i en svensk studie av byggnadsarbetare.

Forskare på Karolinska institutet har använt uppgifter från hälsokontroller av drygt 118 200 byggnadsarbetare som företagshälsovården gjorde åren 1978-1993.

I studien har man studerat män som inte rökt eller haft slaganfall, stroke. Nära 30 procent av dem snusade dock eller hade gjort det tidigare. I sjukvårds och dödsorsaksregister följdes sedan deltagarna. Under perioden noterades 3248 fall av stroke.

De som snusade verkade inte drabbas mer av stroke än andra, däremot blev tillståndet allvarligare bland dem som insjuknade. Risken för dödlig stroke var 27 procent högre bland snusarna än de tobaksfria visar studien som nu publiceras i tidskriften Epidemiology och relateras av Tobaksfakta.

Slaganfall som orsakas av blodpropp i hjärnans blodkärl orsakade flest dödsfall bland snusarna. Den andra sorten som beror på blödningar i hjärnan var lika förekommande bland både tobaksfria och snusare.

Etiketter:

Annonser