Idrottsbasen varnar för fylleriet

BORÅS Flera rapporter om alkoholskandaler inom sportens värld oroar riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson.

– Vi måste fundera på om vi kan hjälpa till mer. När det gäller barn och ungdomar råder nolltolerans. Kopplat till träning och tävling ska inte alkohol förekomma, säger Karin Mattsson till Borås Tidning.

På seniornivå har varje individ ett ansvar.
– Man måste tänka till kring vilka signaler man sänder ut. Som förening är det viktigt att jobba med de här frågorna. Uppenbarligen finns det ett behov.

Diskussionen om alkohol och idrott är levande, enligt Karin Mattsson.
– Vi återkommer ofta till den. Det har varit flera fall i år. Det är mycket viktigt att vi håller i vårt arbete. Idrottsrörelsen är ingen nykterhetsrörelse, men de senaste fallen bekräftar att vi måste vara aktiva i vårt arbete, säger hon och är tveksam till alkohol för att fira en seger.

Borås Tidning har i en serie artiklar tagit upp problemen med alkohol inom idrotten. Detta efter bland annat en omtalad lagfest som Elfsborg firade i augusti och slutade med att en spelare åkte dit för rattfylla. En tidigare målvakt berättat om hur han introducerades med alkoholen genom fotbollen. Stjärnstatus och mycket festande inom klubben lade senare grunden till hans alkoholism.

• Flera fylleskandaler har uppmärksammats senaste åren. Särskilt bland män och inom lagidrotten verkar alkoholproblemen vara mer utbredda. Kvinnor uppmärksammas mer sällan i dessa sammanhang. Möjligen för att de är mindre kända, är mer återhållsamma och dricker mindre.

• Fotnot:ur Riksidrottsförbundets riktlinjer om alkohol:
“Inga alkoholdrycker (starkare än lättöl) ska förekomma bland vare sig ledare eller aktiva i samband med idrottsverksamhet för barn och ungdomar – till exempel under träningsläger och tävlingar eller resor till och från dessa.“
“Idrottsrörelsen ställer sig bakom samhällets mål att minska alkoholkonsumtionen och framför allt senarelägga ungdomars alkoholdebut. Som landets i särklass största ungdomsrörelse har vi ett medansvar när det gäller idrottsungdomars alkoholvanor.“

Etiketter:

Annonser