“Signal för restriktiv alkohollinje i EU“

BRYSSEL “En delseger för restriktiv alkoholpolitik!“, beskriver EU-parlamentarikern Olle Schmidt (fp) ett ändrat förslag om punktskatter i unionen. Parlamentets utskott röstade för att halvera införselkvoterna på tobak och alkohol istället för att helt avskaffa kvoterna som kommissionen vill.

EU-kommissionen vill ändra reglerna för punktskatter inom unionen som idag tolkas och tillämpas olika i medlemsländerna. Däribland för att nå en harmonisering helt ta bort de s.k. indikativa nivåer för införsel för eget bruk som idag är ofantligt höga vad gäller särskilt alkohol.

Men istället röstade alltså i måndags parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor – som bara har rådgivande funktion, inte beslutanderätt – istället för en halvering av kvoterna (se fotnot). Något som är i linje med vad de nordiska regeringarna krävde redan 2004.

Kommissionen hade stöd av utskottets rapportör Astrid Lulling från Luxemburg, men röstades alltså ner efter att Schmidt fått med sig socialisterna och de gröna grupperna. Även Lullings förslag om att alkoholskatt framledes bör betalas i inhandlingslandet istället för som nu konsumtionslandet fick hon ge upp.

Det är ovanligt annars i EU-parlamentet att de konservativa och mer alkoholtillåtande krafter förlorar i dryckesfrågor.
– Det är inte rimligt att bygga den inre marknaden på spritturism och en skattekonkurrens som gör det omöjligt att föra en ansvarsfull folkhälsopolitik, säger Schmidt till Drugnews.

Svensk alkoholpolitik har länge betraktats som avvikande, men nu ser han tecken på att den börjar få gehör.
– Råsupandet är inte ett svenskt problem, det är alleuropeiskt. Och för att komma till rätta med det krävs gemensamma lösningar, säger han.

Även kommissionens förslag om att en oberoende mellanhand ska få transportera alkohol åt privatpersoner mellan EU-länderna (vilket svenska regeringen drivit igenom på hemmaplan) avslogs. Majoriteten i parlamentets utskott ansåg att medlemsländerna bör få ha egna regler.

Beslutet i EU-parlamentets utskott välkomnas av IOGT-NTO.
– En viktig signal till beslutsfattarna i EU om att alkohol inte är en vanlig vara och att de höga införselkvoterna måste sänkas rejält, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

Han hoppas att EU-parlamentet i plenum följer samma linje om kommissionens cirkulärsdirektiv. Även om parlamentet endast har en rådgivande roll och det slutligt avgörs av finansministrarna i rådet.
Vid sidan av nämnda regeländringar håller även kommissionen på att se över minimiskatterna för alkohol.

• Fotnot: Skulle införselkvoterna inom unionen halveras skulle dessa för resenär för eget bruk bli: högst 5 liter sprit, 10 liter starkvin, 45 liter vin (max tretton flaskor mousserande) och 55 liter öl. För tobak max 400 cigaretter, 200 cigariller, 100 cigarrer och 0,5 kg röktobak.

Etiketter:

Annonser