Många unga tar risker när de dricker

STOCKHOLM Sju av tio unga vuxna mellan 18-25 år tycker alkohol har positiva effekter – såsom lättare att koppla av och flörta. Men även en baksida som minnesluckor, oskyddad sex. Nära hälften tar större risker när de är berusade, enligt en enkät.

I en ny kampanj från IQ ( Systembolagssponsrade fd IQ-initiativet) ska en film om hur en fest spårar ur få tittarna att tänka över sina alkoholvanor.

– Vi vill få unga att tänka till, att fundera över hur de själva och deras kompisar dricker, säger Ann-Therése Enarsson, VD för IQ i en kommentar.
– Alkohol har ju två sidor. Det är förknippat med glädje och fest. Men det får inte bli för mycket, då utsätter man sig för risker, både våld och ofrivilligt sex.

Vid sidan av reklamfilmen “Rus“ (regisserad av Mikael Marcimain) i tv-kanaler och på webben har Novus Opinion fått i uppdrag av IQ att göra en enkät bland 1000 unga vuxna.
Svaren tyder på att en majoritet anser att alkohol har positiva effekter. Att yttre och inre krav släpper (57 procent), livet känns roligare (51 proc), lättare att flörta (48 proc), roligare att dansa (45 proc) och att de känner sig mer snygga och säkra (34 proc).

Men även att ökat risktagande vid berusning leder till obehagliga händelser. Exempelvis säger saker och har sex som de sedan ångrar. Var tredje tillfrågad hade hånglat med fel person, var fjärde hade skadat sig och en av tio själv kört eller åkt med alkoholpåverkade förare.

Över 80 procent av de medverkande anser dock att alkoholpåverkade har ett ansvar för vad man kan råka ut för. Många poängterar att man har ansvar för att skydda sig mot risker, men att det inte är ens eget fel om man utsätts för brott – oavsett om man är berusad eller inte.

• NYKTRA KÄNDISAR / Även om de flesta unga dricker alkohol så växer samtidigt en trend av helnykterhet eller måttlighet. Några av som valt det är Björn Gustafsson, Doreen Månsson, Ebba von Sydow och Adam Tensta.

Etiketter:

Annonser