Kampanj mot falska nätapotek

UPPSALA Efter flera dödsfall och allvarliga biverkningar av preparat köpte via internet så startar Läkemedelsverket en kampanj mot falska mediciner. “Handeln ökar och är ett hot mot folkhälsan“, säger Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket till Drugnews.

Inte bara illegala droger utan även mediciner säljs alltmer via nätet. Enlig en undersökning från Läkemedelsverket har uppåt 250 000 svenskar beställt läkemedel via internet och var tredje tillfrågad är beredd att göra det.

Kunder vill enkelt handla exempelvis potensmedel och bantningspiller, men även antibiotika, antidepressiva medel eller cancermediciner. Och nätapoteken försöker göra ett seriöst intryck med bilder av personer i vita rockar, men ställer inte frågor om ålder eller recept. Och man vet inte vad som kommer hem.

Idag har Apoteket AB monopol på receptbelagda mediciner i Sverige. Det finns andra seriösa sajter inom EU, men de är få. Enligt en europeisk studie drivs 96 procent av nätapoteken av bedragare och över 60 procent av de receptbelagda medicinerna är falska och undermåliga eller direkt farliga.

– Det är riskfyllt att bli sin egen doktor och beställa medicin via okända sajter. Man vet inte från vem man beställer och vet inte vad det är man får. Risken är att det kan vara preparat som ger allvarliga biverkningar, säger Kerstin Hjalmarsson som ansvarar för verkets jakt på illegala nätapotek.

Läkemedelsverket känner till flera dödsfall av falska läkemedel.
I en varningsfilm i kampanjen berättar en kvinna som beställt bantningspulver från Brasilien om hur hon drabbades av hjärtklappning, förstorade pupiller, näsblod, kräktes och akut uppsökte sjukvård. Hon överlevde, men hade huvudvärk i flera veckor efteråt.

Falska läkemedel är lukrativa för kriminella grupper samtidigt som straffen är lägre än för narkotikabrott. Polisen spårar nätapotek, svenska tullens beslag av falska mediciner ökar och likaså beslagen på väg in i EU, +50 procent bara åren 2006-2007. WHO beräknar att globala marknadsvärdet av dem kan vara 55,5 miljarder euro om ett par år.

Illegala fabriker av mediciner tillverkade i cementblandare har hittats Kina, Indien och Pakistan. Men även i Sverige har källartillverkning avslöjats där preparaten haft spår av cement, golvpolisch och väggfärg.

Läkemedelsverket vill skärpa lagstiftning och straff för brott mot handel med läkemedel som idag är maximalt två år. Förslaget har framförts till riksdagens socialutskott. EU håller på att ta fram nya regler i samarbete med nationella myndigheter som ansvarar för läkemedelssäkerheten.

“CRIME MEDICINE“ är en påhittad sajt i Läkemedelsverket varningskampanj som ska pågå i två år i TV och på internet. Man varnar allmänheten för att handla av okända nätadresser. Det har även startats ett rapporteringssystem för att anonymt kunna anmäla biverkningar av nätbeställda mediciner.

• Fotnot: tecken på falska nätapotek: saknar ofta kontaktuppgifter eller svarar inte; krävs inga recept; svårkontrollerade – kan ha bilder på falska läkare och fejkade certifikat. Idag bara Apoteket AB som får sälja läkemedel på nätet. Alla mediciner ska vara godkända av Läkemedelsverket.

Etiketter:

Annonser