S vill ha varningsbilder för tobak

HALMSTAD Dags att även Sverige börjar med starka varningsbilder på cigarettpaket. “Kraftfulla bilder av tobakens skadeverkningar kan kanske få ungdomar att inte börja röka“, säger motionären, riksdagsledamot Hans Hoff (s), till Drugnews.

Hans Hoff från Halland föreslår därför för att regeringen ska besluta om att varningsbilder blir obligatoriskt på cigarettpaketen i landet.

– Sen 1980-talet har mer än 1 miljon svenskar slutat röka, men inom gruppen ungdomar – särskilt bland tonårsflickor – ökar antalet rökare, vilket gör att vi måste bli ännu tydligare på att markera de förödande hälsoeffekterna av rökning, säger Hans Hoff.

Studier visar att en kombination av bilder och text mer signalerar negativa effekter av rökning. Ett 20-tal länder i världen har redan infört varningsbilder.

EU rekommenderar medlemsländerna att använda varningsbilder och har tagit fram ett bildbibliotek på 42 bilder av exempelvis halstumör, lungskador och en död människa. Belgien blev först i Europa 2006 med varningsbilder, sedan har Rumänien, Schweiz och Finland följt efter och förra veckan Storbritannien.
– Nu är dags att Sverige gör detsamma. Dagens texter “Rökning dödar“ blir ännu mer avskräckande med kraftfulla bilder, säger Hans Hoff.

Även hans partikollega i riksdagen Lennart Axelsson (s) är positiv till varningsbilder på cigarettpaketen. Han lämnade häromdagen in en skriftlig fråga till folkhälsominister Maria Larsson (kd) om hon avser ta ytterligare steg för att förmå unga att avstå att börja röka.

Tidigare har folkhälsoministern sagt att ett införande av varningsbilder inte planeras just nu, men inte heller utesluts i framtiden. Regeringen följer andra länders erfarenheter av de direkta effekterna av att införa varningsbilder.

• Fotnot: Hans Hoffs riksdagsmotion och Lennart Axelssons interpellation . Bildspel över EU:s varningsbilder.

Etiketter:

Annonser