Ska vinodlare få starta gårdsbutiker?

STOCKHOLM Regeringens alkoholutredare undersöker om lokala vinodlare ska få sälja sina egna viner i gårdsbutiker. Något som dock kan strida mot Systembolagets monopol och EU-rätt.

Frågan om att tillåta gårdsbutiker ingår i den statliga alkohollagsutredningen som före årsskiftet ska presentera sina förslag.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) är försiktigt positiv och menar att det skulle främja turistnäringen, skriver Sydsvenska Dagbladet. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) har gett utredaren i uppdrag att se över frågan – under förutsättning att förslaget inte äventyrar det svenska alkoholmonopolet eller riskerar att öka alkoholkonsumtionen.

Föreningen Svenska Vinodlare har idag över 150 medlemmar i landet. Vinodling sker bland annat på Gotland och i Skåne. Det 20-tal större gårdar som idag finns får inte anordna vinprovning eller sälja sina produkter till turister och andra besökare. Alternativet idag är att sälja via utlandet och att svenskar får privatimportera, vilket är ett ganska dyrt förfarande.

– Det är tandlöst att förbjuda gårdsförsäljning när alkohol i själva verket finns att tillgå överallt. Egentligen är monopolet redan dött, det är ju okey att privatimportera alkohol. Så argumenten om folkhälsan håller inte, säger Lauri Pappinen, vinbonde och lobbyist på Gotland, till tidningen Accent.
Han jämför Systembolaget med “den sista Sovjetstaten“ och är övertygad om att hans företag Gute Vingård skulle få ett rejält uppsving med gårdsförsäljning.

Systembolaget har fått klartecken till detaljhandelsmonopol i landet. Skulle gårdsbutiker tillåtas skulle de kunna bli konkurrenter. Systembolaget är kritisk till att ge vinodlare tillåtelse att starta egna gårdsbutiker. En variant är att vinodlarna skulle få ansöka om att driva lokala systembolag med mycket begränsat utbud.

Utredaren Anita Werner har undersökt hur Finlands upplägg med både monopol och möjlighet till gårdsförsäljning fungerar. Men den finska gårdsförsäljningen granskas nu för att se om den är förenlig med EU-rätten.

Etiketter:

Annonser